woensdag 20 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: aantal positieve coronatesten begint af te nemen in onze stad

10 november 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Voor het eerst sinds lange tijd signaleert het RIVM een daling van het aantal coronabesmettingen in onze stad. Volgens de laatste weekcijfers zijn er 386 Zwijndrechters positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 104 minder dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een toename van 64 positieve testen en drie weken geleden nog 71. Hieruit blijkt dat de stijging in de voorbije week is omgebogen tot een afname. 

Niet alleen in onze stad, maar in heel Nederland daalt het aantal besmettingen. De afname is waarschijnlijk een effect van de gedeeltelijke lockdown, aldus het RIVM. De afname laat ook zien dat het reproductiegetal (de zogeheten R-waarde) voor het eerst sinds half juni onder de één ligt. Meer bepaald ligt de R-waarde nu rond de 0,91. Deze relatief gunstige waarde betekent dat het aantal corona-patiënten afneemt, wat de ziekenhuizen zal ontlasten. Nu is dat nog niet zo merkbaar; het aantal opnames blijft nog hoog, al lijkt de piek voorbij te zijn. 

Voorlopig geen avondklok, heropening bibliotheek in zicht
Landelijk ziet het RIVM een daling van 32% van het aantal meldingen, tegenover 5% vorige week. Het percentage positieve testen blijft wel schommelen rond de 20%. Hiermee staat onze veiligheidsregio nog altijd in de top drie, samen met Rotterdam-Rijnmond en Twente, maar drastische maatregelen zijn voorlopig van de baan. "Omdat de daling is ingezet, zijn extra maatregelen, zoals een avondklok, niet nodig. Bibliotheken, bioscopen en musea kunnen vanaf volgende week weer open. Halverwege december zou de horeca opnieuw open kunnen", zegt minister De Jonge tegen de NOS.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!