maandag 12 april 2021

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: aanhoudende daling aantal positieve corona-testen in onze stad

17 november 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Vorige week signaleerde het RIVM een daling van het aantal coronabesmettingen in onze stad. Deze week zet de afname door; uit de laatste weekcijfers blijkt dat er 286 Zwijndrechters positief getest zijn op het coronavirus. Dat zijn er 100 minder dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een afname van 104 positieve testen. Drie weken geleden was er nog een toename van 64 positieve testen. Hieruit blijkt dat de stijging in de voorbije twee weken is omgebogen tot een afname. 

Niet alleen in ons dorp, maar ook in Hendrik-Ido-Ambacht constateert het RIVM een afname van het aantal positieve testen. Zo testten er twee weken geleden 289 Ambachters positief en nu 103 minder. In zijn inschattingen betrekt het instituut ook de resultaten uit commerciële teststraten. "COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte en een positieve test moet bij wet gemeld worden bij de GGD. Daar moeten ook bijvoorbeeld commerciële aanbieders zich aan houden, evenals aan specifieke richtlijnen. De inspectie houdt daar toezicht op", vertelt het RIVM.

Afname gevolg van gedeeltelijke lockdown
Met het afnemend aantal corona-besmettingen loopt de Zwijndrechtse Waard in de pas met het landelijke gemiddelde dat al twee weken afneemt, volgens het RIVM. Een kanttekening is wel dat de afname deze week 14% bedroeg, terwijl ze vorige week nog 32% was. Toch is de huidige afname van meldingen en ziekenhuisopnames in lijn met de berekeningen die het RIVM voorafgaand aan de gedeeltelijke lockdown heeft gemaakt. 

Dalend percentage positieve testen
Het percentage positieve testen in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de afzwakkende corona-golf. Waar twee weken geleden nog 20,7% positief testte, ligt dat percentage nu op 17%, zo stelt het RIVM. Toch is het aantal mensen met een positieve testuitslag nog steeds zeer hoog: onze regio zit nog steeds in een ernstige fase van de COVID-19 epidemie, met meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners.

Wellicht korte versoepeling rond feestdagen
Omdat veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid nog altijd in een epidemiologisch ernstige situatie zit, zal de gedeeltelijke lockdown voorlopig niet worden opgeheven. Epidemioloog Susan van den Hof zei tegen de NOS dat ze pas verwacht dat de reguliere zorg pas in januari kan worden hervat. "Hoewel de coronaregels weinig ruimte laten voor normale feestdagen, kan ik voorstellen dat er iets van versoepeling kan komen rond Kerst en Oud en Nieuw. Maar vanuit epidemiologisch oogpunt zou je dat moeten beperken tot een paar dagen, om daarna het effect te bekijken." Van den Hof benadrukt daarbij dat het niet aan haar is om erover te beslissen, maar aan de politiek. 

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren.

Zie ook:

Lees meer over:

corona rivm daling weekcijfers
Deel dit bericht met je vrienden!