donderdag 2 december 2021

Alles over Zwijndrecht

Loveld-terrein verandert in nautisch-maritiem bedrijventerrein

13 april 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Het braakliggende Schokbeton-terrein aan de Oude Maas wordt omgebouwd tot een bedrijventerrein voor maritieme ondernemingen. Zo verrijst er volgend jaar een nieuwe scheepswerf aan de Uilenhaven. Verder komt er, aan de kant van de Schokhaven, een remise voor de nieuwe waterbussen die vanaf januari 2022 gaan varen tussen onze regio en Rotterdam. 

Om de vernieuwing te benadrukken wordt het Schokbeton-terrein hernoemd tot "PIER14". De pier zal in het teken staan van samenwerking tussen lokale ondernemers, gemeente en projectontwikkelaars. "Het herontwikkelde terrein wordt een plek waar bedrijven samenwerken, diensten delen en elkaar versterken", vertelt wethouder Tycho Jansen. Voor hem is deze synergetische benadering nieuw. "We hebben hier gekozen voor een andere benadering dan gebruikelijk. Het was namelijk niet gemakkelijk om zo'n groot terrein aan één partij te verkopen, die dan ook nog eens aan alle wensen en eisen van de gemeente moet voldoen". 

Bedrijven die elkaar kunnen versterken
Om het Loveld-terrein toch te verkopen zocht Tycho contact met de Zwijndrechtse ondernemers Gerard Deen en Maurice Swets. "Beide mannen reageerden enthousiast en hebben het initiatief verder opgepakt. Met andere partijen uit hun netwerk maakten Gerard en Maurice een plan om het terrein opnieuw te ontwikkelen tot een nautisch-maritiem cluster. Het plan brengt bedrijven samen die elkaar kunnen versterken", vertelt Tycho enthousiast. 

Hergebruik van gesloopte materialen
Naast samenwerken hebben de planmakers oog voor duurzaamheid. "De bestaande panden op het terrein zullen zoveel mogelijk in stand worden gehouden. En waar dat niet kan, worden gesloopte materialen hergebruikt", vertelt Ad Roos van projectontwikkelaar FRED Developers. Maurice Swets vult aan: "Bedrijven kunnen dus straks vol trots zeggen dat ze hier gevestigd zijn: een duurzaam en innovatief nautisch-maritiem centrum op een historische plek. Dat er bovendien voor zorgt dat Zwijndrecht weer vol met het gezicht naar de rivier komt te staan."

Foto Kessels Granger

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!