donderdag 3 december 2020

Alles over Zwijndrecht

Lezersbrief over het conflict in Ethiopië van Adem Mustafa Negash een bezorgde burger

18 november 2020

ZWIJNDRECHT - Hieronder een zogenaamde Lezersbrief van Adem Mustafa Negash, een bezorgde burger en PvdA-lid over het conflict in Ethiopië, wat dreigt te escaleren:

Een belangrijke test voor de Nobelprijswinnaar Abiy Ahmed

Toen het Noorse Nobelcomité bekendmaakte dat de Ethiopische premier Abiy Ahmed de Nobelprijs had gewonnen was ik in extase. Had ik het goed gelezen, een premier uit Oost-Afrika wint één van de meest prestigieuze prijzen ter wereld? Het ging niet naar een klimaatactivist of een voorvechter van mensenrechten. De Nobelprijs voor de vrede ging, heel ouderwets, naar een politicus die vrede heeft gesticht, of daar in ieder geval pogingen toe heeft gedaan. Het was ook terecht dat hij de prijs won, hij had namelijk: toenadering gezocht tot Ethiopië, liet politieke gevangenen vrij en opende de deur naar meer democratie en meer pluriformiteit door ballingen uit te nodigen terug te keren naar huis. 

Lakmoesproef

Hoe anders ziet de wereld er anno 2020 uit voor de premier die wereldwijd veel lof ontving. 
Sinds een aantal dagen zijn tiendduizenden Ethiopiërs het land ontvlucht vanwege een escalerend conflict tussen de nationale regering enerzijds en het lokale bestuur van de Noord-Ethiopische provincie Tigray anderzijds. Amnesty International meldt zelfs dat er naar schatting honderden burgers zijn gedood. Het conflict in Ethiopië escaleert in rap tempo en er wordt zelfs gewaarschuwd voor een nieuwe burgeroorlog wat desastreus zou zijn voor de regio. Er dreigt een nieuw humanitaire ramp door de vluchtelingenstroom die daardoor op gang komt naar landen als Sudan. Dit moet ten koste van alles voorkomen worden. Hier zie ik ook een belangrijke rol weggelegd voor Nederland als de hoeder van Vrede en Veiligheid. Wij zouden samen met de Europese Unie een diplomatieke offensief moeten beginnen om een staakt-het-vuren af te dwingen. Het is verbijsterend hoe stil het is in Den Haag over de situatie in Ethiopië. Eén ding is zeker, voor premier Abiy is zijn eerste nationale ramp een lakmoesproef. Kan hij de situatie de-escaleren en zijn rol als vredesduif waarmaken?
 

Zie ook:

Lees meer over:

ethiopie lezersbrief
Deel dit bericht met je vrienden!