vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Indruk van de nieuwbouwplannen rond de watertoren

Lezer krijgt tranen en hartkwalen door nieuwbouwplannen watertoren

2 februari 2021

ZWIJNDRECHT - Rondom de watertoren zal binnenkort nieuwbouw verrijzen. Als het aan de projectontwikkelaar ligt, gaat het om appartementen van zeventien meter hoog. Omdat de appartementen het zicht op de watertoren (deels) wegnemen, zijn veel lezers ontevreden over de plannen. Dat blijkt uit verschillende reacties en lezersbrieven. 

Een voorbeeld van een ontevreden lezer is Wim den Boer. Zo schrijft hij:

"Op 1 februari 8.00 uur opende ik het gordijn van mijn slaapkamer op de 9e verdieping op het Veerplein. Even later lees ik een column over de watertoren. Ik kijk naar buiten, zie de watertoren en zucht. Alweer gedoe over dit monument en wethouder Jos Huizinga. Een uur later sta ik in het Albert Schweitzerziekenhuis (locatie Zwijndrecht) bij de oogpolie voor mijn geplande behandeling. Op de polie zie ik achter balie 52 plots een levensgrote poster van de watertoren. Vol bewondering bekijk ik de vrijstaande watertoren en schud opnieuw mijn hoofd. Omdat ik nog even moet wachten neem ik plaats in de wachtkamer. Opnieuw zie ik daar een afbeelding van een vrijstaande watertoren. Nog even, ging het door me heen, en dan moet ik me straks wellicht ook melden bij de hartafdeling.

Acht afbeeldingen van een vrijstaande watertoren
Na mijn oogbehandeling loop ik -nog met wazig zicht- naar de uitgang. Onderweg tel ik nog zes afbeeldingen van onze prachtige, vrijstaande watertoren. In totaal heb ik dus acht afbeeldingen van de toren gezien in het ziekenhuis. Met de nieuwbouwplannen in mijn achterhoofd stap ik hoofdschuddend op mijn fiets waarmee ik me huiswaarts begeef. Daar zie ik de watertoren weer staan, maar nu in het echt. Opnieuw schud ik mijn hoofd, al is mijn zicht nog vertroebeld door de behandeling. 

Huizinga en projectontwikkelaar als kokmeeuwen
Enkele uren later zag ik weer helder. Zo kon ik haarscherp zien hoe er een koppel kokmeeuwen kwam aanvliegen. De dieren deden me denken aan wethouder Huizinga en de projectontwikkelaar; ze kwamen aanvliegen met een hoop kabaal, vraten de boel op, scheten de boel onder en vlogen weer verder. Ik schudde nogmaals mijn hoofd en dacht, ja …. Wat denkt u? De tranen vloeiden uit mijn ogen en niet alleen van de oogdruppels. Want waarom zou het ziekenhuis nu acht afbeeldingen van onze vrijstaande watertoren ophangen? Echt niet omdat ze het monument lelijk vinden. 

Waar is het gevoel voor schoonheid in Zwijndrecht?
Wethouders en projectontwikkelaars – zonder binding met de woonplaats-; ze bezorgen de inwoners van Zwijndrecht tranen en hartkwalen. Om relschoppers maken we ons kwaad, hoe en wie stopt die idioten? Wat er met de watertoren en omgeving staat te gebeuren is zeker zo erg, de rellentroep kunnen we nog opruimen, maar wat ze met de watertoren willen doen, daar kom je nooit meer van af. Is er dan totaal geen gevoel meer voor cultuur, historie en schoonheid in Zwijndrecht?"  

Foto Gemeente Zwijndrecht

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!