donderdag 2 december 2021

Alles over Zwijndrecht

Hoe zit het met elektrisch rijden in Zwijndrecht

29 april 2021

ZWIJNDRECHT - Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Zwijndrecht? Het kennisplatform voor elektrisch rijden evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

Elektrische auto’s in Zwijndrecht

In Zwijndrecht staan 21628 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 201 (0,93%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 199 (0,92%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Zwijndrecht wordt dus 1,85% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Zwijndrecht

In de gemeente Zwijndrecht zijn er zijn er in totaal 126 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

  • Er zijn 86 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 39 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment is er één snellaadpunt beschikbaar in Zwijndrecht.

Steeds meer elektrische voertuigen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,32%. Dat betekent dat er 3 elektrische auto’s per laadpaal in Zwijndrecht zijn. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Zwijndrecht overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Zwijndrecht.

Lees meer over:

laadpalen electrische auto
Deel dit bericht met je vrienden!