zaterdag 29 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

Dit gaat er gebeuren met Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in onze gemeente

4 mei 2021

ZWIJNDRECHT - Nederland herdenkt vandaag (4 mei) alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Door de coronamaatregelen herdenkt en viert ons land ook dit jaar weer grotendeels online en thuis. Zo is de Dodenherdenking in Zwijndrecht niet toegankelijk voor publiek, maar slechts te zien via het YouTube-kanaal van de gemeente Zwijndrecht. De herdenking begint om 19.30 uur.  

Toespraak, muziek en korte interviews
Van het aangepaste programma worden opnames gemaakt. Locoburgemeester Jacqueline van Dongen legt met het Veteranencomité bloemen op de oorlogsgraven, brengt een eerbetoon aan de oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam en houdt een toespraak in het gemeentehuis. Trompettist Madelon Voetée van Muziekvereniging Jong Holland speelt het Taptoesignaal en solist/zanger Lyall Silié zingt het Wilhelmus. In de uitzending zijn ook korte interviews te zien met Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, kinderburgemeester Sophie van der Walle, Remco van der Pol, veteraan en lid van de Stichting 4 en 5 Mei Comité Zwijndrecht, en Ilse van Driel, kleindochter van Jan en Corrie van Driel, een Zwijndrechts echtpaar dat in het verzet zat. Zij vertellen over wat voor hen de waarde van herdenken is.

Vlaggen en bloemen en/of krans leggen
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopkomst tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Uiteraard is er voor iedereen de mogelijkheid om bloemen en/of een krans bij de monumenten te leggen op 4 mei, met inachtneming van de geldende coronaregels. Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang ten top.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!