donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Burgemeester Hein van der Loo: “Sluit een paardenmiddel als de avondklok niet uit”

16 januari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT – In de strijd tegen het coronavirus wil burgemeester Hein van der Loo geen enkel middel uitsluiten. “Het kabinet moet een paardenmiddel als de avondklok niet uitsluiten. Daarbij pleit ik wel voor een zorgvuldige afweging. De avondklok moet geen straf zijn, maar een instrument om de druk op ons zorgsysteem te laten dalen. Dan heiligt het doel de middelen”, vertelt Van der Loo.

De burgemeester vergelijkt coronamaatregelen met een investering die zich terugbetaalt. “Naleving van de coronaregels is onze gezamenlijke investering. Die investering heeft een hoge prijs, maar leidt tot een kortere pijn. Hierbij vertrouw ik op de veerkracht van onze samenleving die zo snel mogelijk terug wil naar normaal. We blijven vechten om te winnen van corona, ik zeg het telkens weer. Maar we vechten ook voor ons sociale en economische welzijn. Daarom schaar ik mij achter de oproep van onze premier die geen enkel middel wil uitsluiten”, verduidelijkt Van der Loo.

Burgemeester Heijkoop: “Avondklok heeft niet mijn voorkeur”
Burgemeester Jan Heijkoop uit Hendrik-Ido-Ambacht is minder enthousiast over een landelijke avondklok. “De maatregel heeft niet mijn voorkeur, maar als er geen andere opties zijn, dan moeten ook wij in Ambacht ons hiernaar voegen. Omdat een avondklok grote impact heeft, moet het middel niet te snel worden ingezet. Dat dit nu als serieuze maatregel wordt afgewogen toont meteen ook de ernst van de situatie aan. Als de avondklok toch wordt ingevoerd hoop ik in elk geval dat we meer vat krijgen op het virus, zodat onze vrijheden eerder in zicht komen”.

"Handhaving vraagt veel van ordediensten"
Als burgemeester is Heijkoop onder meer verantwoordelijk voor de handhaving van regels. Dat gold niet alleen voor het vuurwerkverbod, maar ook voor een eventuele avondklok. “Omdat de maatregelen vrij zwaar zijn, vraagt de handhaving veel van onze ordediensten. Politie en toezicht kunnen immers niet overal tegelijk handhaven. Vandaar dat de diensten zullen moeten prioriteren, evenals tijdens de jaarwisseling”, vertelt Heijkoop. “Als het nodig is, kan de politie boetes geven, ook in geval van een eventuele avondklok. De bedragen worden vastgesteld door het openbaar ministerie, niet door mij”.

Gericht op zo snel mogelijk herstel
Heijkoop beseft dat de harde lockdown zwaar is, vooral nu een avondklok overwogen wordt. “Ik begrijp de grote impact van de huidige maatregelen. Maar de keuzes die de regering nu maakt, zijn juist gericht op een zo snel mogelijk herstel. Uiteraard met de vrijheden die daarbij horen. Hiervoor moeten wij vat krijgen op het virus. Nu het inenten gestart is, werken wij hier naartoe en komt dit moment hopelijk snel dichtbij. Tot die tijd is het belangrijk dat wij ons samen houden aan de maatregelen. Want alleen zo krijgen wij corona onder controle.”

Begin volgende week besluit over avondklok
De landelijke avondklok werd dinsdag 12 januari door Mark Rutte genoemd als instrument om het coronavirus te bestrijden. Hij denkt dat dat de avondklok een effectief middel is om groepsvorming bij jongeren en thuisbezoek tegen te gaan. Daarom heeft Rutte het OMT om een advies gevraagd en is er zondag 17 januari een Catshuisoverleg. Daarna zal een besluit vallen over de avondklok die waarschijnlijk geldt van 20.00 tot 04.00 uur. Alleen noodzakelijke reizen zijn dan nog toegestaan. Maar goed nieuws voor de baasjes van honden en andere dieren: uitlaten mag ook tijdens een avondklok.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!