Jack Mac Donald start community ‘OnlineChurch'

ZWIJNDRECHT - Onlangs lanceerde Jack Mac Donald ‘OnlineChurch.’ Dit is een digitale community waar christenen via Whatsapp kunnen aansluiten. In de community worden allerlei geloofszaken gedeeld en bemoedigen mensen elkaar om vol te houden. Dit om ieders vuur voor Jezus aan te wakkeren, te behouden en te verspreiden, zegt Mac Donald in gesprek met Cvandaag. De Zwijndrechtenaar die zelf ook ooit zoekende was naar antwoorden op levensvragen, hoopt met OnlineChurch mensen van buitenaf te bereiken.
Het hoe en waarom van OnlineChurch heeft alles te maken met een levensveranderende gebeurtenis in het bestaan van Mac Donald. “Eind 1999 kwam ik tot geloof, terwijl ik van huis uit niet gelovig ben opgegroeid. Het was om en nabij mijn twintigste dat ik in mijn hart een groot verlangen kreeg om God te leren kennen. Maar hoe en waar ik Hem moest leren kennen, wist ik niet. In mijn familie- en vriendenkring was er niemand die gelovig was of naar de kerk ging. Dan is het lastig om de vragen die je hebt, beantwoord te krijgen”, vertelt de Zwijndrechter.
“Daarnaast had ik in die tijd geen flauw idee van al die verschillende kerkelijke gemeenten die er zijn. Ik kende dat echt niet. Voor mij was iemand christen of niet. Ik vond het daarnaast ook best lastig om alleen een kerk binnen te stappen, omdat ik niemand kende. In de buurt waar ik opgroeide, zat een CGK (Christelijke Gereformeerde Kerk, red.). Maar de drempel om daar binnen te stappen lag voor mij toch best wel hoog, waardoor ik dat toch niet echt aandurfde.
Nu terugkijkend op dat moment, is het best een bijzondere gewaarwording dat dat verlangen er bij mij was. Ik denk dat we als christenen tegenwoordig al blij zijn als we met iemand over het geloof kunnen praten en iemand daarvoor überhaupt al openstaat. Bij mij ging het toen eigenlijk net andersom. Ik probeerde zelf christenen op te zoeken om hen vragen te stellen over het geloof. Zo startte mijn geloofsleven.
In de jaren die volgden is er ontzettend veel gebeurd en heb ik het geloof nooit meer verloren. In de gemeente waar ik zit, heb ik door de jaren heen het kinderwerk en de tienerclubs mogen leiden. Daar ben ik dankbaar voor, maar op een gegeven moment bedacht ik mij dat ik meer dienstbaar wilde zijn aan God en dan niet per se op de met alle respect geijkte manieren. Wat het dan wél zou worden, wist ik echt nog niet.”
Die duidelijkheid zou tot drie maanden terug uitblijven. “In juni bezocht ik een conferentie, waarbij ik onderweg ook deze gedachte meenam: ‘Heer, als U iets voor mij in gedachte heeft wat ik zou kunnen doen, mag er dan bevestiging komen?’ Er kwam vervolgens wel wat op mijn pad maar niet op zo’n manier dat ik zeker wist hoe God mij wilde gebruiken.
Maanden later, om en nabij eind augustus, sluimerde die vraag nog steeds in mijn hoofd rond. Op een dag kreeg ik plots een heel sterk gevoel in mijn hart. God sprak tot mij. Dat deed hij in vier woorden: ‘Start een online church’. Een online church? Ik geloof daar niet zo in, dacht ik. ‘Ik geloof in een lokale en fysieke gemeente. Waarom dan een online church?’ Ik worstelde met die vraag, maar God sprak. Ik moest wel actie ondernemen.”
De eerste stap die Mac Donald zet, is het kiezen van een domeinnaam voor zijn website. “Ik had eerst ‘OnlineKerk’ in gedachte, want automatisch had ik in mijn hoofd OnlineChurch al in het Nederlands vertaald. Toen bleek echter dat die domeinnaam al bezet was en dat OnlineChurch nog wel beschikbaar was.
Vanaf dat punt is het eigenlijk begonnen, al had ik op dat moment nog eigenlijk geen idee wat het zou gaan worden. In mijn hoofd stelde ik me voor dat ik er een groot platform van ging maken met allerlei toeters en bellen. Maar juist die grote ambities hielden me tegen om OnlineChurch te ontwikkelen, totdat ik op een gegeven moment de community-mogelijkheden van WhatsApp ontdekte.”
Mac Donald vertelt dat mensen met behulp van de QR-code op de website zich eenvoudig kunnen aansluiten bij de community op WhatsApp. “Je kunt het vergelijken met een groepsapp, al zit er wel een verschil tussen. Bij een community heb je de mogelijkheid om naaste een vaste groep, ook een aantal subgroepen op te starten die tot dezelfde community behoren.
Via de community bieden wij onder meer online Bijbelstudies aan, maar is er ook een overdenkingsgroep. Binnen die groep wordt een aantal keer per week een Bijbelse overdenking gedeeld. Daarnaast is er een conferentie-groep, waar de belangrijkste christelijke activiteiten en evenementen gebundeld worden.”
De initiatiefnemer hoopt dat hij met OnlineChurch ook mensen buiten de kerk weet te bereiken, zodat ze met christenen in aanraking komen en eventueel hun vragen kunnen stellen. “Fysieke kerken kunnen voor mensen van buitenaf best gesloten bolwerken zijn. Zo voelde het wel toen ik zelf op zoek was en mijn vragen had. Ik hoop dat ik met OnlineChurch dat soort mensen kan bereiken.
Het mooiste zou natuurlijk zijn als daaruit voortvloeit als ze zich aansluiten bij een lokale kerk. In principe is mijn grootste doel dat ik met OnlineChurch voor ogen heb heel simpel. Het gaat mij om het vervullen van de Grote Opdracht uit Mattheüs 28 waarin we opgeroepen worden om het evangelie te delen en mensen tot discipelen te maken.”
Mac Donald ziet kansen met OnlineChurch nu we in een samenleving leven die enorm gedigitaliseerd is. “Sinds de coronaperiode zijn we als maatschappij nog digitaler geworden dan daarvoor. Ik zie het ook op mijn eigen werk. In vergelijking met digitale meetings, houden we nog maar nauwelijks fysieke meetings. Dat was daarvoor eigenlijk nooit het geval. We waren er niet bekend mee, hoewel de middelen er toen ook al waren. In de coronatijd hebben we die techniek in vogelvlucht wel omarmd. Bijna iedereen die over een smartphone beschikt, heeft WhatsApp. Alleen lijkt die transitie in de kerk nog een beetje achter te zijn gebleven, terwijl grote groepen mensen daar veel profijt van zouden hebben.”
OnlineChurch is hoe dan ook geen vervanging van de fysieke kerk, merkt Mac Donald op. “Dat is tenminste niet de gedachte die ik bij de oprichting had, hoewel ik het begrijp dat de naam dat wellicht kan impliceren. Ik geloof meer in het algemene principe dat we als christenen met elkaar de gemeente van Jezus Christus vormen. En dat elke christen, ongeacht welk kerkverband, daar deel van is. De Kerk van Jezus Christus blijft niet beperkt tot een enkele dienst op zondag, maar is ook op maandagavond of dinsdagochtend gemeente."