Onverwachte draai welstandscommissie, buurt rond Marsdiep reageert verontwaardigd
ZWIJNDRECHT - De welstandscommissie had aanvankelijk forse kritiek op de bouwplannen voor Marsdiep 21, maar heeft die opeens laten vallen. Omwonenden, die toch al kritisch waren, reageren sterk verontwaardigd. Het bouwplan is omstreden, omdat omwonenden vreesden voor hun uitzicht op de Oude Maas. Verder was de buurt bang voor precedentwerking; als de een het mag, waarom de ander dan niet? Dat zou kunnen leiden tot verdere aantasting van het uitzicht.
De Prinsenbeekse aannemer Cees Monden kocht het pand begin dit jaar voor acht ton. Omdat de woning aan het Marsdiep verouderd was, vond de buurt het niet vreemd dat Monden in mei een bouwvergunning aanvroeg. ,,Maar in plaats van een keukenboer verscheen er een sloopbedrijf. Binnen de kortste keren was het hele huis verdwenen. Alleen de meterkast staat nog overeind’’, vertellen omwonenden. Kort daarna ontdekten ze dat Monden een "eigentijdse, gelijkvloerse" woning wil bouwen. De woning wordt ook over de hele breedte hoger dan de ene verdieping van de andere woningen en daar wringt het schoentje. "Ons probleem is dat de mensen aan de Lauwers hun uitzicht kwijt raken. Ze zien straks alleen nog maar de huizen in Dordrecht, terwijl ze hier zitten om de rivier te zien.’’
Plotselinge draai
Cees Monden is bekend met de bezwaren van zijn toekomstige buren, maar relativeert ze. "Natuurlijk bouw ik niet terug wat er staat. Het is een aardige buurt, maar ze is wat gedateerd. Zoals toen zou je het nu nooit meer bouwen. We hebben er uitgebreid over gesproken met de welstandscommissie en zijn hier op uit gekomen.’’ Onlangs bleek echter dat de welstandscommissie forse kritiek had op de bouwplannen. Zo wees ze erop dat het geheel twee meter voorbij de gevel van de buurwoning steekt. Daarbij wil Monden tot de erfgrens bouwen, zodat er geen groene overgang meer is tussen woning en openbaar gebied. Monden bracht daar tegenin dat andere aanbouwen evenmin passen in het oorspronkelijk ontwerp. Maar die zijn, aldus de welstandscommissie, niet opvallend genoeg of niet vergunningsplichtig. Een week later was er een bespreking met de welstandscommissie, wat leidde tot een advies. Hierbij zat geen verslag, zoals gebruikelijk, maar slechts de aantekening 'in principe akkoord'. Op 18 maart stelt de welstandscommissie zonder enige onderbouwing dat het plan past in de redelijke eisen van welstand.
Bevreemding
De werkwijze van de welstandscommissie bevreemdde voorzitter Joke Nouwt van bewonersvereniging Maasboulevard II. "Hoewel ik om het advies gevraagd heb, heb ik het nooit gekregen. Dat is jammer, want ik begrijp niets van de plotselinge draai van de commissie. Eerst was ze het oneens met de bouwplannen en ineens gaat ze alsnog akkoord, een ommezwaai die ons een vervelend gevoel geeft", vertelt Joke. Ze krijgt de indruk dat zowel de gemeente als Monden de buurt niet serieus nemen. "Ze behandelen ons als een stelletje onmondige kinderen". Ook de gemeentelijke bezwarencommissie heeft haar bedenkingen. Ze concludeerde vorige maand al dat de gemeente niet kon uitleggen hoe ze toch een bouwvergunning had gegeven. De commissie beschikte evenmin over een welstandsadvies.
Aanpassingen
Aannemer Monden heeft zijn bouwplan intussen al wel aangepast; hij maakt een deel van zijn woning lager om zijn toekomstige buren tegemoet te komen. Hiermee doet Monden echter niets aan de oorspronkelijke kritiekpunten van de welstandscommissie. Vorige week gaf hij al wel aan dat hij een akkoord verwacht van de commissie.
Foto's: Funda