donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

27% van Zwijndrechtse bedrijven laat 's nachts licht branden

23 oktober 2020 (door Tim Wigman)

ZWIJNDRECHT - Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land s ’nachts helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Mede dankzij 15 voorgaande edities van de Nacht van de Nacht wordt Nederland steeds donkerder, maar hoe zit dat in Zwijndrecht? 

Zwijndrecht.net heeft onderzoek gedaan en is gaan kijken tijdens de nachtelijke uren hoe het zit met de lichtvervuiling in Zwijndrecht. We hebben in dit onderzoek voornamelijk de focus gelegd op onnodig licht binnenin bedrijfspanden en winkelcentra. Buiten- of etalageverlichting ter promotie zijn niet meegerekend. Verder kijken we goed of er nog mensen aan het werk zijn, want dan telt het uiteraard ook niet mee.

De resultaten zien er als volgt uit: we hebben 165 bezochte bedrijven bezocht, waarvan bij 26,7% onnodig licht brandde. De desbetreffende bedrijven welke in onze ogen onnodig licht hadden branden, zijn bekend bij de redactie.

Gevolgen
De mens, dieren, planten en de economie worden negatief beïnvloed door het overmatig en onnodig gebruik van licht. Wettenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat we het donker nodig hebben voor een goede gezondheid. Licht werkt storend voor de mens, het kan leiden tot slaapstoornissen en stress. Het is dan ook tegenstrijdig dat de meeste gevallen van onnodig licht in winkelcentra plaatsvinden, welke omringd zijn door bewoonde appartementen. Dit was bijvoorbeeld bij winkelcentrum Passage in Zwijndrecht het geval.

Economisch gezien zou dus bijna 27% van de bedrijven in Zwijndrecht door een directe besparing op verlichting, de elektriciteitsrekening fors kunnen laten dalen. Daarnaast is het mindere verbruik van licht beter voor het milieu en kunnen milieuvriendelijke bedrijven zich op dat vlak onderscheiden van concurrenten.  

Veiligheid
Inbrekers van tegenwoordig gaan niet meer voornamelijk ‘s nachts op pad, om met een zaklamp hun slag te slaan. Inbraken komen tegenwoordig vaker overdag voor en dan voornamelijk als de ‘r’ in de maand zit volgens het Beheerinstituut Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het aantal misdrijven wordt dus niet of nauwelijks meer beïnvloed door meer of minder licht. Het lijkt erop dat de meeste bedrijventerreinen in Zwijndrecht hier gehoor aan geven, want het zijn vooral de winkels in winkelcentra die hun lichten onnodig aanlaten. Welke vaak door de vele omwonende al een extra stukje veiligheid hebben.

Nacht van de Nacht
Zaterdag 24 oktober is de 16e editie van de Nacht van de Nacht, wil jij het verschil maken als particulier of bedrijf? Kijk op www.nachtvandenacht.nl/wat-kan-ik-doen/

Deel dit bericht met je vrienden!