Zorgen voor mensen met dementie in tijden van corona

14 mei 2020 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Coronatijd of niet, de zorg voor mensen met dementie gaat altijd door. Maar hoe verleent u als mantelzorger de beste zorg tijdens deze corona-uitbraak? En hoe kunt u uw naaste met dementie het beste bezighouden in deze ingewikkelde tijd? In samenwerking met thuiszorgorganisatie Zuster Jansen geven we mantelzorgers enkele tips om hun belangrijke zorgtaken vol te blijven houden.

1. Deel beperkte informatie
Voor mensen met dementie kan het erg ingewikkeld zijn om de situatie in de wereld geheel te begrijpen. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden welke informatie u met hen deelt. Wees ervan bewust welke tv-programma's er aan staan of wat er in de kranten staat. Iemand met dementie heeft vaak al een onveilig gevoel en door deze informatie kan dat gevoel alleen nog maar versterkt worden. Zorg daarom dat het “normale leven” voor naaste zo veel mogelijk blijft doorgaan.

2. Doe samen iets leuks binnenshuis
Zo veel mogelijk binnen blijven, is het dringende advies tijdens deze coronacrisis. Dit geldt zeker voor uw naaste die helaas tot de risicogroep behoort. Voor iemand met dementie kan dit erg moeilijk zijn, omdat diegene het niet goed zal begrijpen.

Het is daarom belangrijk om als mantelzorger voor zoveel mogelijk afleiding te zorgen. Doe bijvoorbeeld een leuk spel binnenshuis of kijk een oude film om herinneringen naar boven te halen. Dit zal ook helpen bij het creëren van een duidelijke dagstructuur, wat verdere onrust bij uw naaste zal beperken.

3. Hou zo veel mogelijk contact
Door het verminderde sociale contact dat corona van ons vraagt, voelt de persoon met dementie zich vaak nog eenzamer. Het gebrek aan dagbesteding, minder huisbezoekjes en kletsmomentjes wakkert het gevoel van eenzaamheid aan. Help uw naaste daarom om zo veel mogelijk in contact te blijven met zijn of haar vrienden en familieleden. Ook al is het digitaal of via de post.

4. Vraag op tijd om hulp
In tijden van corona heeft u het als naaste of mantelzorger van iemand met dementie extra zwaar. Alle belangrijke zorgtaken komen nu immers op uw schouders terecht en overbelasting kan op de loer liggen. Zeker wanneer uw naaste zich in de laatste fase van dementie bevindt en de zorgbehoefte groot is.

Zuster Jansen biedt 24-uurs zorg aan om ervoor te zorgen dat uw naaste gewoon in haar of zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Tijdelijk of voor een langere periode: deze vorm van thuiszorg zorgt dat er dag en nacht iemand zorgt voor uw naaste. Er wordt met kleine teams gewerkt en gelet op uw eigen wensen en behoeften. U zult merken dat er een last van uw schouders valt.

Wilt u meer informatie lezen over particuliere thuiszorg in Zwijndrecht? Neem dan telefonisch contact op of vul het contactformulier in op de website van Zuster Jansen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.