Warm pleidooi voor de huismus in Zwijndrecht

27 maart 2009

ZWIJNDRECHT - Vogels zijn een geliefd onderwerp in de gemeenteraad. Het is vooral het SGP raadslid Renee van den Berg die daar zijn geluid over laat horen. Zwijndrecht heeft een grote diversiteit aan vogels, niet alleen vreemde vogels van allerlei pluimage in de gemeenteraad maar vooral in de natuur.

De afgelopen twintig jaar is die diversiteit toegenomen en in aantallen veranderd. De reiger is terug gekomen in het stadsbeeld maar ook de aalscholver heeft daar nu zijn plaats gevonden. Wat veel mensen niet weten is dat er heel vel soorten spechten zijn. Al deze soorten kwamen twintig dertig jaar geleden niet echt voor. Wat er wel veel voorkwam was de merel, de spreeuw en de mus, naast kleinere populaties van de mees en roodborst.

De merel heeft zich kunnen handhaven en de mees soorten hebben zich zelfs uitgebreid terwijl de roodborst het ook goed doet. Er zijn ook nieuwe soorten kraaiachtigen bijgekomen die het goed doen door het vele voedsel wat mensen achteloos achterlaten op straat of keurig in de prullenbak dumpen. Deze kraaiensoorten eten alles overal vandaan, ze halen zelfs de prullenbak leeg. De spreeuw is verdwenen, vroeger zag je honderden spreeuwen zich verzamelen in de bomen op de dijk bij de rijstpellerij maar sinds die voedingbodem verdwenen is zie je niet meer in die grote getale.

De vogel die echt uit het stadsbeeld verdwijnt, is de mus. Zo een acht jaar gekleden brak Claudia Weemhof destijds raadslid voor D 66 als eerste een lans voor het behoud van deze oer-Hollandse vogel. Zij vroeg om rekening te houden in de nieuwbouw met een eigen plek voor de Hollandse huismus door de keuze van het type dakpan.

Door de andere pannen verloor de huismus zijn dak boven het hoofd of als het ware zijn plek onder de zon. Renee van den Berg nam het stokje van haar over. Veel gebeurde er echter niet om de huismus onder dak te brengen en woorden bieden geen warm nestje voor een vogel.

Recent kwam Renee van den Berg samen met Wim van Pelt van Groenlinks met een initiatief voorstel om in actie te komen voor de huismus. Via een subsidie van tienduizend euro wilden zij een soort stimuleringsfonds starten om mensen aan te zetten de huismus zijn eigen woonplek te geven.

Deze week kwam Wim van Pelt met en voorbeeld naar de raadscarrousel om de overige partijen over te halen het fonds te starten en zo mensen aan te zetten middels een subsidie een speciale constructie aan het dak aan te brengen voor de huismus.
Wim was zelfs bij de woningcorporaties geweest om het initiatief toe te lichten.

In de raadscarrousel strandde echter het gezamenlijke initiatief van SGP en GL. Geen van de partijen zag brood in de aangeleverde ideeën en voorbeelden. Daarop trok Wim van Pelt het initiatief voorstel in. Zijn hoop is nu gericht op de corporaties. Hij hoopt dat zij wel bereid zijn de huismus de ruimte te geven.

Wethouder Peter van Steekelenburg twijfelt er sterk aan dat dit initiatief gesteund gaat worden. Hij gaf aan dat het idee sympathiek is ontvangen maar dat de lichaamstaal die gesproken werd iets aangaf van een afwijzing. Hoe dan ook is het afwachten wat de werkelijke uitspraak van de corporaties wordt, deze huisvesten in hun oudere complexen met de oude dakpannen nog vele huismussen en zolang die nog niet gesloopt zijn blijft er hoop voor de huismus. Renee van den Berg was wel teleurgesteld maar geeft nooit zomaar op. Een zwaluw maakt nog geen zomer zullen we maar zeggen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.