Handhaven

10 april 2009
Handhaven

ZWIJNDRECHT - Handhaven staat al een lange periode op de agenda van de gemeenteraad. In de periode dat de gemeenteraad nog in de Uitstek vergaderde probeerde Wethouder van der Horst nog een presentatie te geven en een uitspraak te ontlokken aan de gemeenteraad. Daar was de gemeenteraad niet van gediend en wees de wethouder terug om het op een ordentelijke manier op de agenda te krijgen.
Handhaven is niet de sterkste kant van de gemeente. Je moet opletten dat er niet illegaal gebouwd wordt of als er al gebouwd mag worden ook nog voldaan wordt aan wat er in de vergunning staat.

Een voorbeeld van hoe het fout kan gaan is nog steeds te zien aan de Jeroen Boschlaan waar een twee onder één kap woning gesloopt werd. Een bouwvergunning was afgegeven voor nieuwbouw op die locatie volgens de regels van aanvraag. Toch was het vreemd dat het plan er door kwam. Op een zaterdagochtend werd er plots gesloopt en konden de bewoners van de bewoonde helft wat staan zou blijven hoog en laag springen maar niemand kon ze helpen om de sloop en vooral de overlast daarvan te stoppen. De politie kan niets want de gemeente moet een ambtenaar van bouw en woningtoezicht sturen die de boel laat stilleggen en die werken in het weekend niet.

Na het weekend lag het huis plat en begon de ellende voor de bewoners van het overgebleven deel. Het tot op heden twee onder een kap werd een half onder eigen kap.  Van prettig wonen was geen sprake meer en van nieuwbouw is tot op heden niet gekomen. Dit soort fouten worden binnen Zwijndrecht nu al het Mathijs Muldersyndroom genoemd naar de ambtenaar die dit mogelijk maakte. Handhaven is een kunst maar een vergunning afgeven ook. Vaak is het echter omgekeerd en vooral in het buitengebied tussen Heerjansdam en Zwijndrecht. Daar zijn veel paardenstallen gerealiseerd die er al jaren illegaal staan.

Als de gemeente niet een aanzegging doet tot sloop en echt gaat handhaven dan kan de eigenaar het gewoon laten staan. Voor de vele paardenliefhebbers zijn het ideale locaties en zien de bouwwerken er over het algemeen goed uit. Het zijn er totaal 34 en is er voor deze hoop op legalisatie. De gemeenteraad wil unaniem dat deze gesloopt worden en dat de wethouder dus gaat handhaven. Wethouder van der Horst gaat nu uitzoeken of deze paardenstallen nu echt gesloopt moeten worden. De wethouder meldde de gemeenteraad in de carrouselvergadering voorlopig niet te handhaven omdat de provincie ondertussen een ander  beleid ontwikkeld zou hebben

Een ander handhavingprobleem is het vuil rond de vuilcontainer in de wijken. Ook hierover is de raad boos op wethouder van der Horst. Hij wil twee controleurs inhuren  om mensen te bekeuren en als mensen hun vuil naast de container zetten.

De twee grootste coalitiepartijen zijn boos op de wethouder. Als mensen hun vuil naast de container zetten dan is dat omdat die vol is en zul je de container vaker moeten regelen aldus Mw. Hofland van het CDA. Ook Mw. Berrag van de PvdA kon zich niet in het voorstel vinden. Als de controleur de zak heeft nagezocht op een adres dan staat het vuil nog steeds op straat, aldus Mw. Berrag en kan hij wel een bekeuring uitschrijven maar dan staat die troep blijft. Volgens wethouder van der Horst is die ene controleur voor Zwijndrecht te weinig en moet dit grote tekort aan controleurs aangevuld worden. De gemeenteraad is weinig onder de indruk van dat argument. Die ene ambtenaar zien we ook nooit was de opmerking uit de gemeenteraad.

De wethouder zal nog heel wat moeten doen om de coalitiepartijen en de rest van de raad tevreden te stellen. Handhaven is een kunst en moet in samenhang met de wijk en vuilophaler gebeuren. Op de ene plek is veel vuil en op de andere is er weinig. Het is nu afwachten hoe de politiek tot een oplossing gaat komen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.