Open huis gemeentehuis Zwijndrecht

19 april 2009
Open huis gemeentehuis Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - Zaterdag was het open huis bij de politie en het gemeentehuis Zwijndrecht. Een drukke dag is het geworden. Met wel meer dan elfhonderd bezoekers. Er was een beetje onduidelijkheid over het programma en de aanvang. De eerste bezoekers stonden om tien uur al op de stoep. De bezoekers vertelden dat ze dat ergens in een eerste  publicatie al hadden gelezen dat het zo vroeg zou zijn.  Het open huis bestond uit rondleidingen door het college van B& W, gemeenteraadsleden en ambtenaren. Gedurende de rondleidingen haakten er tussendoor mensen af om op eigen houtje aan te haken bij de gidsen die  geheel verschillend hun verhaal hielden.

Bij binnenkomst werd iedereen al opgewacht door een clown alhoewel sommigen daarin een wethouder herkenden. De bezoekers werden verder ontvangen door gastheren of vrouwen ( raadsleden, ambtenaren, collegeleden)  die de bezoekers de publiekshal in verwezen richting koffie thee en andere versnaperingen. Voor de kinderen waren er ballonnen en pennen terwijl de volwassenen uitnodigingen kregen voor initiatieven vanuit de gemeenteraad. Een van de initiatieven was  er op gericht de bezoekers nogmaals binnen te krijgen. Gast van de raad is het thema waarbij een groep van inwoners een uur vooraf aan de raadscarrousel uitleg krijgen over de gang van de zaken in de politieke avond van de gemeenteraad.  Er was een duidelijke belangstelling voor alle aspecten van het gemeentehuis.  

Het mooie weer speelde was geen spelbreker gezien de opkomst. Peter van Steekelenburg was op het eind van de middag dan ook dik tevreden over de opkomst en inzet van iedereen die mede de dag tot een succes had gemaakt. In de ochtenduren liep hij samen met zijn secretaresse al gepassioneerd de trap op. Het bleek dat Cherie zijn secretaresse die nacht ook oma was geworden. Opa en Oma op de trap merkte hij daarom op toen we de twee fotografeerden onder toeziend oog en met goedkeuring van de gemeentesecretaris Nico van de Poel.
 
Veel bezoekers waren bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van het gerestaureerde monument afhankelijk van de rondleider werd daar dan ook veel over verteld. Twee aanstaande bruidsparen melden zich al op tijd in de ochtend om de trouwlocatie in de voormalige raadzaal te bekijken. Het is duidelijk dat de gemeente Zwijndrecht er een publiekstrekker bij heeft op het gebied van huwelijken. Beide bruidsparen die hun datum in oktober gepland hebben waren zeer onder de indruk van de locatie en de uitstraling ervan. Vele verhalen deden de ronde waarbij er vele oudere Zwijndrechtenaren eens kwamen kijken hoe het er nu van binnen uitzag. Een bezoeker merkte op dat hij heel zijn leven er al aan de buitenkant aan voorbij kwam maar het nog nooit van binnen had gezien, terwijl een andere bezoeker nog precies wist te vertellen hoe de cellen eruit hadden gezien aangezien hij regelmatig als gast daar was opgebracht.

Toch waren er vele bezoekers die allemaal wel iets hadden te vertellen maar zeker zoveel hadden te vragen. Over de kunstcollectie, of vergunningen, inspraak, bezoek aan de gemeenteraad of over de Burgemeester. De bezoekers werden allemaal getrakteerd op hapjes en drankjes en het leek erop dat de bezoekersstroom niet eindigde. Maar uiteindelijk om half vijf werd er een punt achter gezet, een half uur later dan gepland, terwijl er ook al eerder gestart was. Wie dan nog verder de nieuwbouw wilde bekijken moest naar het politiebureau wat tot zeven uur open was voor bezichtiging. Burgemeester Antoin Scholten had op het einde van de middag geen stem meer over om het publiek toe te spreken daarom sloot Peter van Steekelenburg af met een dankwoord. Hij bedankte in het bijzonder de ambtenaar Pia Potuit  die de dag had opgezet en zorg had gedragen voor alles wat bijdroeg aan de gezelligheid. Hij riep Chris Moorman uit tot de beste rondleider van de dag omdat deze met zijn uitgebreide en enthousiaste manier van brengen de mensen een extra bijzondere rondleiding bezorgd had. De volgende openstelling en rondleidingen met een diversiteit van activiteiten zal weer op tijd bekend gemaakt worden.

Foto's: Rowan van der Graaf

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.