Opera uitvoering Waterman

25 april 2009

ZWIJNDRECHT - Wie niet van opera houdt zal het zeker niet bezoeken maar wie ook maar een beetje gevoel heeft met theater en zang zal zich kunnen opladen aan deze opera.

De opera Waterman is de enige opera in Nederland met het thema rivieren en dat maakt dit stuk uniek. Het stuk wordt in de energiehal in Dordrecht opgevoerd door een compleet professionele groep van artiesten. Dat is wel nodig door de ingewikkelde muziekstukken die het in zich heeft. Op de locatie aan de noordendijk heb je bij aankomst al een mooi overzicht over water en het leven daaromheen. De hele entourage binnen sluit daar mooi op aan, dat omdat het hele thema zich rond de dijk afspeelt. Het decor is opgebouwd uit een stuk dijk grenzend aan het water zodat het lijkt alsof de toeschouwer vanaf het water het leven van Maarten bekijkt. De hele opera is eigenlijk een groot drama. Toch hadden veel bezoekers met dat in het achterhoofd achteraf geen spijt dat ze gekomen waren omdat ondanks het thema het drama wel meeviel. Natuurlijk is het nogal wat hoe er in het stuk vele doden vallen maar door de uitvoering zie je wat er afspeelt in het hoofd van Maarten en wat dat voor impact op zijn leven heeft van jong tot oud. Het boek van Arthur van Schendel beschrijft soms dertig pagina’s lang een situatie die in het stuk neergezet wordt met een symbolische handeling. Passend is het hoe de oplossingen gevonden zijn rond het thema leven aan en op het water. De dijk is opgebouwd als een trap waarop de spelers van boven naar beneden kunnen lopen. Het mooiste van het stuk is hoe echt water stroomt. Via bijzondere constructies wordt er water toegelaten en die toepassing is mooi omdat daardoor via het licht een echte watersfeer ontstaat.

De inhoud van het stuk is goed te volgen maar het is beslist aan te raden om een programma boekje te hebben waarin de teksten van de spelers in staan aangezien het hierdoor echt goed te volgen is. Een aantal teksten die gezongen worden door de verbeelding van het goddelijke worden op de muur geprojecteerd. In deze teksten uit Job maar ook uit de lorelei komt goed de worsteling van Maarten naar boven. Bij de entree worden kussentjes uitgedeeld en dat is wel nodig ook want de harde houten banken doen denken aan oude kerkbanken waar het een zware zit is met de soms zware teksten. Het is beslist een dynamische uitvoering, mooi verbeeld en inspirerend gebracht. Voor de echte liefhebber een aanrader om dit stuk te bezoeken. Voor de Drechtsteden is dit een opstap naar regiotheater met een grotere uitstraling.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.