Belijning Stationsweg aangepast

28 april 2009

ZWIJNDRECHT - Sinds de reconstructie van de Stationsweg kruising Koninginneweg zijn er veel tot heel veel klachten gekomen rond de aanpassing van het Stationsplein en de reconstructie van de Stationsweg.

De klachten zijn afkomstig van trein en bus reizigers, fietsers en voetgangers automobilisten en buurtbewoners, en zelfs vanuit de politiek die het plan heeft moeten goedkeuren wordt er stevig geklaagd. De twijfel heerste al voordat de aanpassing tot stand kwam bij de winkeliers en burgers die ook inspraken maar ook bij de politiek die de deskundigen het voordeel van de twijfel gaf. Voor de bus reiziger betekende het dat er voortaan aan twee zijden van de Stationsweg ingestapt dient te worden en voor de treinreiziger die uit de bus aan de kant van de winkels komt een lastiger overstap naar het station. Waar voorheen een middenberm met gras en bomen stond is het nu een kale vlakte van asfalt, “het lijkt wel een vliegveld” sprak een van de bewoners van de Koninginneweg uit. De eerste klachten/kwamen al van de ouderen die met de bus reisden en dat regelmatig doen. Geen goeie aanduidingen, geen of slechte aansluitingen, slecht over te steken “een hoop gedoe” aldus een oudere reiziger die direct bij Rover – de belangenorganisatie reizigers openbaar vervoer- aanklopte en dit ook aan de wethouder Dost en de politiek meldde.

De oversteek tussen Koninginneweg en Stationsplein via de voetgangersoversteekplaats is zo lang dat een normale voetganger er binnen de gestelde tijd kan oversteken. Iedereen die langzamer is, moeder met kinderwagen of zij van de rollator-brigade, loopt het risico dat de oversteektijd verstreken is voordat zij de overzijde gehaald hebben. Kon men voorheen halverwege veilig staan dan is dat nu pech en sta je op de weg. Bij het gereedkomen van het werk kwamen de eerste commentaren maar het werk was nog niet af werd er geroepen. Velen waren dan ook benieuwd wanneer dat was. Al gauw bleek dat het werk al klaar was en dat de landingsbaan met houten planken aan de zijkant - om losrennende busreizigers tegen te houden – niets meer was dan een asfaltbaan met een paar witte lijnen die bestond uit busbaan, voorsorteerbaan rechts ,voorsorteerbaan links, retourbaan richting Dordrecht en opnieuw een busbaan. Daar zit dan ook het hele probleem.  Vijf banen waarbij het verkeer geheel in verwarring de verkeerde baan neemt als zij richting Dordrecht willen. Over de gehele verkeerssituatie werd dan ook meermalen vragen gesteld door VVD en ABZ in het vragen half uurtje van de gemeenteraad. De wethouder suste dat steeds met het eerder genoemde argument dat het werk nog niet klaar was. Voor de natuurliefhebbers en de mensen die van een ontspannen uitzicht hielden was het al zuur dat het groen verdwenen was, voor de voetgangers was de veilige vluchtheuvel weg en voor het verkeer was de geleiding en scheiding van de weg verdwenen. Met dat laatste ontstaat nu steeds vaker het probleem met als resultaat een frontale botsing.

ABZ kwam in de laatste raadsvergadering met een foto die gepresenteerd werd via de beeldschermen in de raadzaal. Daar kon niemand onderuit. De Burgemeester kon er geen grapje over maken en ook wethouder Dost kon niet anders dan beamen dat het was zoals het getoond werd. Hij kon ook niets anders toezeggen dan dat er extra markering middels reflectoren zouden worden aangebracht om de belijning beter te laten zien. Ook liet hij middels een schrijven aan de raad weten dat de tijdelijke lichtmasten nu eindelijk vervangen worden net als de houten planken wat een heus hekwerk wordt. Met deze kleine aanpassing denkt Wethouder Dost het probleem opgelost te hebben. Voor de voetgangers blijft het omlopen of hardlopen, misschien is de volgende aanpassing een rollator of wandelwagen route die aangeeft waar de veiligste oversteek ligt of een bordje let op snelle oversteek noodzakelijk. Voor de busreiziger die willen overstappen is nog geen goede oplossing gevonden of een goed reizigersinformatiesysteem aanwezig. Veel klagers hebben nog grieven en moeten dus nu wachten op de volgende klap. Het was misschien beter geweest hier gewoon een rotonde neer te leggen zoals Arie Dost dat destijds bepleitte toen hij nog raadslid was;” misschien moet hij dat weer worden om de burger weer te begrijpen” roepen een aantal mensen in de omgeving van het station. Hoe dan ook er is weer een stapje gemaakt in het kader van verkeersveiligheid. De wethouder blijft de situatie nauwlettend volgen. Voor alle verkeersgebruikers blijft gelden eerst links dan rechts en weer links gekeken en dan pas oversteken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.