Nieuwe gedenktekens in het oude raadhuis

01 mei 2009

ZWIJNDRECHT -In het gerestaureerde gemeentehuis van Zwijndrecht hangen twee nieuwe gedenkplaten. Het meest in het oogspringende gedenkteken hing nog niet onthult zichtbaar in de oude raadszaal en was daar afgedekt zichtbaar met de receptie van de lintjesregen. een gedenkteken voor de twintig in de tweede wereldoorlog afgevoerde Joodse inwoners van Zwijndrecht. Voor de meesten van hen de raadszaal de laatste plek die ze in Zwijndrecht zagen. Dat wil zeggen op een na.

Pas in 1995 kwam dit gegeven boven door een onderzoek van Dhr. Popijus die onderzoek doet naar de historie van Zwijndrecht. Hij heeft twee publicaties over het onderwerp tweede wereldoorlog op zijn naam staan. Op het gedenkteken wat nu midden op het plein staat van het gerestaureerde gemeentehuis staan wel de namen van de omgekomen verzetsmensen en militairen. Waarom alleen deze werden geëerd en niet anderen die in de oorlog zijn omgekomen of afgevoerd zijn is niet duidelijk. Bij de dodenherdenking wordt tegenwoordig stilgestaan bij alle slachtoffers uit alle oorlogen maar het blijft opvallend dat er zo weinig aandacht is geweest voor de Joodse slachtoffers mede omdat zij in 1942 gevangen werden gezet in de voormalige raadzaal. Door de opmerkingen van Dhr. Popijus is door het gemeentebestuur met de Burgemeester Antoin Scholten als aanjager een aanvang genomen om dit gedenkteken geplaatst te krijgen. Naast het gedenkteken voor deze Joodse slachtoffers is er een gedenkteken gekomen om de overval van het verzet in februari 1944 door de knokploeg van Johannes Post te gedenken en te eren. De geslaagde overval leverde 12 jute zakken met distributiebonnen op. Door het ingrijpen van de in het Julia internaat gelegerde Duitse soldaten bleven 2 jute zakken achter maar had men wel een daad gesteld met het bemachtigen van een grote hoeveelheid distributiebonnen. Bij de actie werd niemand van de knokploeg gearresteerd.  Bij de open dagen van het gemeentehuis kan men deze gedenkplaat bezichtigen aangezien deze niet in een publieksruimte bevindt maar in de kelder van het oude raadhuis.

De plaquettes  worden op 4 mei onthuld.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.