Bevrijdend vuurwerk

06 mei 2009
Bevrijdend vuurwerk

ZWIJNDRECHT - Dinsdagavond 5 mei was het dan zover dat het vuurwerk afgestoken werd. Na de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn was door het hele land allerlei festiviteiten afgelast en zo ook het gezamenlijke vuurwerk op het Drierivierenpunt in de Drechtsteden. Al jaren werken de Oranjeverenigingen van Papendrecht, Zwijndrecht en Dordrecht samen om dit vuurwerk tot een hoogtepunt van de festiviteiten op Koninginnedag te maken en dat lukte altijd goed. Dit jaar werd daar dus flink wat roet in het eten gegooid en dreigde daardoor het feest in het water te vallen. Het organiseren van het vuurwerk op het water wat te zien is vanaf de oevers van de drie gemeenten  heeft nogal wat voeten in de aarde, of eerder in het water. Het is een van de drukste vaarwegen van Europa en dan kan je niet zomaar even de boel stilleggen. Maar ook het hele feest eromheen met sponsors die het hele feest betalen en altijd met genodigden op de boot stappen om te kijken moest opnieuw opgepakt worden. En dat lukte door de voorbereidingen die direct op konninginnedag werden getroffen  De burgemeesters,wethouders en een delegatie van de gemeenteraad met andere genodigden werden opgehaald in de verschillende gemeenten per boot om in een gezellig samenzijn het vuurwerk te aanschouwen en te ontsteken.

Burgemeester Bandell vertelde in zijn toespraak op de boot met genodigden hoe de mensen hoe op Koninginnedag al met de organisatie bezig waren geweest om te kijken of het afgelaste vuurwerk op 5 mei doorgang kon vinden want, dat hing wel van een aantal verschillende factoren af en dat is gelukt. Hij prees de Oranjeverenigingen die al voordat de Drechtsteden samenwerking echt van de grond kwam de onderlinge samenwerking hadden gezocht en keer op keer er een echt feest van hadden gemaakt..

Dit keer was er een speciale start van het vuurwerk bedacht. De drie burgemeesters van Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht hebben met het drukken op een radiografisch aangestuurde knop het vuurwerk ontstoken. Voor Zwijndrecht was dat de Loco burgemeester Miranda de Vries als vervanger van Dhr. Scholten terwijl Burgemeester de Bruin dat deed voor Papendrecht.
Ondanks de kou en het andere tijdstip was er heel wat publiek toegestroomd. Wel waren er minder schepen dan normaal aanwezig maar dat zat vooral door de verplaatsing in datum. Alle organisaties en bedrijven hebben hun uiterste best gedaan om het feest voor elkaar te krijgen en dat is behalve de temperatuur goed gelukt. Hiermee is het vuurwerk een bevrijdend knalfeest geworden. 

Op de foto: De burgemeesters drukken op de knop om zo het vuurwerk te laten beginnen
Foto: Chris Moorman 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.