Het Raadhuisplein en zijn vragen.

15 mei 2009

ZWIJNDRECHT -Koninginnedag 2009 zal niemand zomaar vergeten. Naast het feit dat het een heerlijke zonnige dag was werd die overschaduwd door de gebeurtenissen in Apeldoorn. In de gemeenteraad van 12 mei vroeg het CDA in Zwijndrecht zich af wie de  beslissing had genomen om de festiviteiten op 30 april af te lasten. Burgemeester Antoin Scholten was daar duidelijk in; de oranjevereniging. Hij wees er ook op  dat de burgemeester alleen bevoegd is om vergunningen in te trekken als de openbare orde in gevaar komt. Het enige wat wel opgevolgd diende te worden was het vlagprotocol, de vlag halfstok.

Niet alleen het CDA had een vraag over Koninginnedag maar ook de CuSGP fractie had een vraag bij monde van Dhr. van den Berg. Deze klaagde over de harde muziek die hoorbaar was in Zwijndrecht en afkomstig uit Dordrecht. Zijn vraag was concreet kan de gemeente dat niet laten verbieden. De burgemeester begreep zijn klacht wel maar gaf ook aan dat er door de wind het geluid meer hoorbaar was maar dat het een paar keer per jaar voorkomt dat er manifestaties zijn die geluid produceren bij onze buren. De muziektent op het raadhuisplein in Zwijndrecht  had zich ook aan de vergunning gehouden, het is soms een beetje geven en nemen aldus Scholten. Hij vervolgde met de opmerking dat het college bezig is met een beleid te ontwikkelen om op het Raadhuisplein een paar keer per jaar een manifestatie te houden, bijvoorbeeld een oud-Hollandse kermis of een klein festival. Het voordeel voor bewoners is dat zij eerste rang zitten, het nadeel kan zijn de overlast die het kan geven. De raad wilde direct  graag weten wanneer de notitie rond het beleid naar hun toekomt , binnenkort was het antwoord. Ook Dhr. Loos van ABZ ging op Koninginnedag en de andere feestdagen in met zijn vraag want het was hem toch wel in het verkeerde keelgat geschoten dat er geen stadsnieuws was vanwege de vele vrije dagen aldus een bericht in de Kombinatie. Dat betekende dat alle geridderde mensen bijvoorbeeld geen aandacht van de gemeente kregen maar gelukkig wel van de overige media. In H.I.Ambacht stonden deze wel op de gemeentelijke pagina. Burgemeester Scholten was het eens met Dhr. Loos dat dit vreemd was en hij had er ook opmerkingen over gekregen toen hij op het Radhuis was om een paspoort te regelen voor de zoon van de gemeentesecretaris die vast zat in Turkije omdat deze geen paspoort had. Hij deed de toezegging dat de gemeente open zou zijn op feestdagen als het bedrijfsleven ook gewoon werkt en zal de situatie bespreken met de afdeling communicatie.

Ook de fractie van de LCM bij monde van Dhr. Moorman stelde een vraag die ze opgepikt hadden  terwijl ze met een marktkraam stonden op het Raadhuisplein met Koninginnedag. Bewoners waren komen klagen over de plaatsing van vier lantaarnpalen. In het oorspronkelijke plan stonden deze keurig bij en tussen de parkeerplaatsen voor hun woning getekend maar bij de uitvoering op de erfafscheiding met hun huizen neergezet. De vraag was gaat de gemeente hier nog iets aan doen want de bewoners hebben last van het (gratis) licht in huis. Volgens wethouder van Steekelenburg was het ter bescherming van het blik ( de auto) dat voor deze optie was gekozen door de uitvoerders van het werk. De vraag bleef gaat U hier nog iets mee doen met de bewoners of moeten deze naar de rechter. De wethouder was duidelijk hierin , ik ga er proberen uit te komen met de bewoners en was al een tijdje met hun is gesprek. De VVD had nog een aanvullende vraag over het plein . Of het nog lang zal duren voordat het plein echt klaar is, De wethouder gaf aan dat er nu schot in zit. Hij was feitelijk nog niet klaar met het antwoord op de lantaarnpalen toen hij een opmerking kreeg van het CDA dat zijn opmerking van de bescherming van het blik slechts drie lantaarnpalen betrof omdat er juist door de vreemde plaatsing een paal pal naast een parkeerplaats was gezet. Als een automobilist daar parkeert en zijn deur open doet heeft hij/zij een zeer grote kans op blikschade. De wethouder kende  de situatie iets te weinig ook al is het  aan de overzijde van het Raadhuis maar nam de opmerking ter harte. De tweede vraag van de LCM ging over Joodse oorlogsslachtoffers in Heerjansdam. De burgemeester wist alleen te melden dat volgens de overlevering er geen slachtoffers gevallen zouden zijn. Dhr. Moorman gaf aan dat hij de juiste data niet had kunnen vinden maar dat hij was aangesproken door een hevig geëmotioneerde bewoner van Heerjansdam die de slager genoemd had die afgevoerd zou zijn. Tot hij de juiste gegevens kon vinden  hield hij het even bij deze melding. Dhr. Scholten vond het wel een bijzondere opmerking aangezien volgens de kennis die hij had niemand in Heerjansdam was afgevoerd. Hij wacht met interesse de informatie af.

Daarmee had  Koninginnedag en de herdenkingen toch heel veel aandacht gekregen ook al was er volgens de afdeling communicatie niets te melden behalve de vrije dagen van de ambtenaren.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.