Onkruidbestrijding in 2009

03 juni 2009
Onkruidbestrijding in 2009

ZWIJNDRECHT - Ook in 2009 worden de straten en pleinen gespoten tegen onkruid op verhardingen volgens de DOB methode. DOB staat voor Duurzaam Onkruid Beheer op verharding.

Deze methode staat garant voor een werkwijze waarbij maximaal rekening wordt gehouden met de aller-strengste milieunormen. Zwijndrecht is in december 2008 gecertificeerd met het Niveau Brons van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer en is hiermee de 15e gemeente in Nederland die zo werkt.

Arie Dost (wethouder Kwaliteit openbare ruimte) heeft het certificaat in februari 2009 vol trots in ontvangst genomen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door “Verheij Integrale Groenzorg” uit Sliedrecht, de eerste gecertificeerde aannemer in Nederland.

Zij beschikken over de meest geavanceerde apparatuur die ook weer aan de strengste milieu eisen moeten voldoen.

Weed-it
Er wordt gewerkt met de 'weed-it'. Dat is een quad die de vloeistof in de juiste hoeveelheid op de verhardingen spuit. Leidend bij de werkzaamheden zijn de weersomstandigheden. Bij een kans op neerslag groter dan 40% mag er niet worden gespoten. De kans dat de chemicaliën zonder werking wegspoelen is dan onnodig groot.

Registratie
Dagelijks registreren we wat er waar aan chemicaliën wordt gebruikt. Deze registraties worden wekelijks doorgezonden naar Richard Schuurmans, de DOB coördinator van de gemeente. Op deze wijze kan achteraf worden aangetoond dat volgens toegestane eisen is gewerkt.

Twee maal per jaar
Jaarlijks zijn er twee spuitrondes, één in mei en één in augustus. Na elke spuitronde volgt na enkele weken een borstelronde. Het dode onkruid wordt dan weggeborsteld en vervolgens weggeveegd. Ook de putten worden meegenomen. Genoemde werkzaamheden worden door de opzichters van de buitendienst afgestemd op de overige werkzaamheden in de buitenruimte. Zij zijn verantwoordelijk voor de regie en controle.

Het streven voor dit jaar is om nog minder onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken dan het voorgaande jaar, een constant proces om steeds milieuvriendelijker te werken.

Voor eventuele vragen kunt u de gemeente bellen via telefoonnummer (078) 620 66 66. Uw vraag wordt doorgeven aan de coördinator-DOB.

Op de foto: Twee weed-its aan het werk op straat

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.