Fotoplaquette in Oude Raadhuis

09 juni 2009

ZWIJNDRECHT -Vandaag is er een tweede herdenkingsplaquette geplaatst in het oude raadhuis van Zwijndrecht. Een tweede omdat de eerdere plaquette herinnert aan de overval van Johannes Post en het verzet in1944. De nieuwste plaquette bestaat uit foto’s van de dag na de overval. Ook zijn op de achtergrond authentieke voedselbonnen in kleur te zien waar het de verzetsgroep om te doen was.

Dankzij Kees Popijus,lokaal historicus, zijn deze voedselbonnen achterhaald zoals hij destijds ook de geschiedenis over de historie van de tweede wereldoorlog weer naar boven heeft gehaald. Hij heeft meerdere boeken geschreven over het onderwerp tweede wereldoorlog in Zwijndrecht De geschiedenis van de tweede wereldoorlog heeft tot 1996 diep weggestopt gezeten. Uiteraard wordt het jaarlijks herdacht maar veel was bij de huidige generaties niet bekend. Zo heeft Chris Moorman van de lcm vragen gesteld over de Joodse bewoners en werkers van Heerjansdam omdat in Heerjansdam geen slachtoffers in de oorlog gevallen zouden zijn. Uit een publicatie van oud Heerjansdam is gebleken dat er een Joodse familie waaronder de slager niet meer terug zijn gekomen na de oorlog.

Burgemeester Antoin Scholten heeft al toegezegd dat indien de data allemaal kloppen de geschiedenis van Heerjansdam herschreven zal moeten worden op het onderdeel van de tweede wereldoorlog. Kees Popijus heeft dat in Zwijndrecht al laten gebeuren en in het kader van de juiste geschiedenis weergave is dat heel belangrijk. Wie weet komt er binnenkort wel een vierde plaquette maar dan in Heerjansdam. De nieuwe plaquette is alleen te bezichtigen bij de open dagen van de gemeente Zwijndrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.