Twintig jaar munnikepark

19 juni 2009

ZWIJNDRECHT - Het jaar 1984. Leden van de Junior Kamer Drechtsteden lanceren als eersten het idee een plan te ontwikkelen voor een park in Zwijndrecht met het oogmerk om de bevolking in de Zwijndrechtse Waard meer te betrekken bij natuur en milieu met tevens de bedoeling om het behoud van de natuur en milieu in stand te houden. Er kwamen toen allerlei plannen in omloop, die een aantasting vormden van het mooie groen en het landschap in de Zwijndrechtse Waard. Nu, 20 jaar later, is de bedreiging van het groen nog steeds actueel.

Het voorstel van de Junior Kamer werd positief ontvangen. Maar vijf jaar later was het dan zover. Op 16 februari 1989 konden de eerste bomen geplant worden in het Munnikepark, gelegen op de hoek Munnikensteeg-Develpad. Tegelijk kwam de Vereniging Arboretum Munnikepark tot leven. Een park moet natuurlijk wel onderhouden en beheerd worden. De Vereniging beschikte al vanaf het begin over een enthousiaste groep vrijwilligers, die met veel inzet aan de slag gingen.

Maar 20 jaar geleden leefde toch ook de gedachte, dat een park alleen niet voldoende was. Er moest ook een informatiecentrum komen, dat als ontmoetingspunt zou moeten fungeren voor iedereen in de Zwijndrechtse Waard die de natuur en het milieu ter harte gaat. Voor dat doel werd toen in 1989 de Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard opgericht. En het informatiecentrum, dat de naam ’t Weetpunt kreeg, kwam er na twee jaar ook.

’t Weetpunt
Terugkijkend kan vastgesteld worden, dat de initiatieven van 20 jaar geleden tot talrijke positieve resultaten heeft geleid. Gebleken is bijvoorbeeld, dat ’t Weetpunt als informatiecentrum in een  behoefte voorziet en als centraal uitgangspunt dient voor de vele activiteiten. Veel bezoekers weten de weg te vinden naar ’t Weetpunt en diverse werkgroepen organiseren  tal van activiteiten. Vooral het educatieve werk voor de jeugd blijkt een succes te zijn. Vrijwel elke dag is er wel wat te doen in ’t Weetpunt, dat voor belangstellenden geopend is op de woensdag- en zaterdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur en op zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Munnikepark
Dank zij de enthousiaste inzet van tientallen vrijwilligers is het Munnikepark in 20 jaar uitgegroeid tot een goed verzorgde groene en kleurrijke zone langs de Devel. Er staan nu ongeveer 200 verschillende soorten bomen in het park. Zij hebben  allemaal de ruimte gekregen om zich volledig te ontwikkelen. Verder zijn er in het park vele soorten struiken, vaste en eenjarige planten en een rosarium met 60 verschillende soorten rozen  te vinden. Een lust voor het oog. Langs de Devel is ook een natuur-educatief pad aangelegd. De Vereniging Arboretum Munnikepark kijkt dan ook met voldoening terug op hetgeen er tot nu is bereikt.. Het park kan dan ook als een visitekaartje van de Vereniging worden beschouwd.

Stichting
De Stichting heeft in de afgelopen 20 jaar meer gedaan dan alleen ’t Weetpunt beheren. Zo worden  er nauwe contacten onderhouden met de gemeentebesturen in de Zwijndrechtse Waard en met een groot aantal groene organisaties. De Stichting staat op de bres om de natuur, het groen en het prachtige landschap in ere te houden. Zo wordt de vinger aan de pols gehouden als het gaat om bedreigingen die de natuur en het milieu aantasten. De Stichting is alert op de landinrichtingsplannen, die in de maak zijn voor het eiland Ysselmonde. De Stichting wil graag jong en oud betrekken bij het behoud van de natuur en verbetering van het leefmilieu. In dit kader is er nog veel werk te verrichten.
 Zo willen de Vereniging en de Stichting samen met andere organisaties verder om ook in de komende jaren in de Zwijndrechtse Waard natuur en milieu hoog in het vaandel te houden. Op zaterdag 4 juli zullen beide organisaties met alle vrijwilligers met een aantal activiteiten stil staan bij het 20-jarig bestaan.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.