Avond nieuwkomers in de gemeente zeer geslaagd

19 juni 2009

ZWIJNDRECHT - Donderdagavond was het weer zover. Eenmaal per jaar organiseert de gemeente Zwijndrecht een bijeenkomst voor nieuwe inwoners. Zij kunnen dan kennis komen maken met de gemeente en krijgen uitleg en een rondrit door de gemeente. Al jaren is de plaats van bijeenkomst de brandweerkazerne aan de Molenvliet. Dit kwam mede door de verbouwing en nieuwbouw van het gemeentehuis maar ook omdat de brandweerkazerne een leuke plek is. De brandweerkazerne heeft naast de ruimte altijd iets spectaculairs in zich. Je krijgt dan een kijkje in de keuken van de hulpverleners met hun rode wagens en lange slangen. Dit keer was het voor het eerst in het nieuwe gemeentehuis. Niet zo vreemd aangezien daar nu ook genoeg te zien is.

Uiteraard was er ook de rondrit door de gemeente Zwijndrecht want dat blijft altijd in het programma zitten. Burgemeester en Wethouders nemen dan de als toergids  een bus voor hun rekening en vertellen afhankelijk van hun kennis van alles over de gemeente en alle gebouwen en plekken die ze passeren. Dit keer werd er voor gekozen de ruim 130 mensen te splitsen in twee groepen. De eerste groep die meeging met de bus zou bij terugkomst de rondleiding door het gemeentehuis krijgen en omgekeerd zou de achtergebleven groep daarna met de bus meegaan. In het gemeentehuis waren naast college van B & W ook een aantal raadsleden en ambtenaren aanwezig die deelnamen aan de rondleiding. De raadsleden konden dit keer hun raadszaal laten zien maar ook de mogelijkheid om gast van de raad te zijn onder de aandacht te brengen Wil Hofland vertelde in de raadzaal hoe het politieke systeem in Zwijndrecht werkt terwijl Chris moorman naast het college ook groepjes mensen rondleidde door het gemeentehuis. Juist die vele persoonlijke contacten maakte het voor mensen mogelijk te praten over hun eigen ervaringen of problemen waar zij tegen aan liepen.

Mensen vonden het prettig om zo ontvangen te worden en rondgeleid te worden. Burgemeester Antoin Scholten maakte het grapje dat met het bezoek aan deze avond men hun nieuwe paspoort al terugverdiend hadden. Gedurende de gesprekken kwamen er allerlei problemen en initiatieven naar voren. De antiekmarkt van aanstaande zondag de 21e werd meteen gepromoot maar ook was er de vraag over de rare situatie bij het station. Een mevrouw vroeg zich af  of de situatie voor het station zo bleef. Zij brengt en haalt iedere keer haar man op maar heeft de grootst mogelijke moeite om bij het station te komen en als ze er al staat verbaast ze zich over wat er allemaal gebeurt en bijna mis gaat. Ook de verschillende lantaarnpalen waren haar opgevallen. Ze was blij te horen dat dit door vele raadsleden ook zo werd ervaren.

De tip die ze kreeg was haar maan aan de andere zijde van het station op te halen, veiliger en gemakkelijker aan en af rijden. Waar zo een avond al niet nuttig voor is. Tevreden namen de vele bezoekers afscheid en lieten een vermoeid college achter die net als de bezoekers genoten had van de gezellige sfeer waarin alles verlopen was. Er was slechts een punt waar het misgegaan was en dat was dat de bus was komen vast te zitten. Op een bekend punt in Heerjansdam op de dijk is het heel moeilijk doorkomen voor een grote bus. Ze noemen het ook wel de bocht van Arie Willemstein -oud wethouder uit Heerjansdam en thans nog raadslid- die daar woont. Het was dus niet de eerste bus met nieuwe inwoners die daar blijft steken maar het heeft altijd wel iets humoristisch in zich als op dat punt men vastloopt, kunnen ze nog even zwaaien naar Arie die vanwege zijn gezondheid er niet bij kan zijn.

Wil je gast van de raad zijn dan kan dat weer vanaf september en kan je contact opnemen met de raadsgriffie van de gemeente Zwijndrecht www.zwijndrecht.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.