Drechtsteden schrijft

22 juni 2009
Drechtsteden schrijft

ZWIJNDRECHT -Zondagmiddag twee uur was het zover, de uitreiking van de prijzen van de verhalenwedstrijd Drechtsteden schrijft. De bijeenkomst vond net als in 2008 bij de gedichtenwedstrijd plaats in de bibliotheek in Zwijndrecht aan het Norderstedtplein. De Drechtsteden willen het leven in de regio meer inhoud geven door meer mensen in aanraking te laten komen met cultuur. Cultuur verrijkt de mens, versterkt de sociale samenhang en geeft mensen plezier in hun vrije tijd. Het is dan vooral de eigen cultuur door middel van het schrijven wat hen bijeen brengt gedurende de uitreiking van de prijzen, want verdere promotie van de Drechtsteden naar de burgers is er niet echt. De regio stimuleert en financiert ieder jaar culturele activiteiten om zo de culturele identiteit van de Drechtsteden te versterken en het cultuurbereik te vergroten.

Veel culturele evenementen komen voort uit particulier initiatief en dat is goed want de gesubsidieerde evenementen bereiken vaak de echte burgers niet. Daarom was het leuk om een echte liedjeszanger tegen te komen in de bibliotheek de Dordtse zanger / gitarist Leo Aalders. Er was vooral in de leeftijdscategorie van de volwassenen redelijk animo geweest om mee te doen. Met ruim zestig inzendingen was dit de meest gevulde categorie. De ruim  60 verschillende verhalen die ingestuurd zijn werden beoordeeld door een jury die bestond uit Ad Cardon (wethouder Cultuur Alblasserdam), Emmy Rijsdijk (bestuurslid Perspectief Dordrecht) en Sietske van Voorthuijzen (docente Nederlands aan het ROC Da Vinci). Zij hebben een aantal verhalen genomineerd naast de prijswinnaars. Een van de genomineerden uit de categorie jeugd Amber werd zonder extra prijs geprezen door Jan Lagendijk die de prijzen aan de volwassenen uitdeelde maar ook door Mianda de Vries die dat in de categorie jeugd deed. Beiden vonden het verhaal van Amber een bijzondere drive hebben zoals Ramsy Nasr dichter des vaderlands dat ook zo mooi kan aldus Jan Lagendijk.

In de categorie jongeren t/m 21 jaar won de 18-jarige Cindy Huijgen met haar verhaal ‘Rijk van het Heden’. Opvallend was dat zij vorig jaar in dezelfde categorie ook de 1e prijs won in de gedichtenwedstrijd ‘Mijn Mooiste Plek In de Drechtsteden’. De tweede prijs kwam terecht bij bij Bianca Strohmeijer met ‘(On)Persoonlijk?’ en de derde prijs bij Bas Paauwe met ‘Herberts crisis’.
Bij de categorie vanaf 22 jaar was de eerste prijs voor El Houssaine Ouzerne met ‘Onderweg naar morgen’. Hij is afkomstig uit Marokko, woont sinds 2004 in Nederland. Hij is een van  de inzenders die als leerling van het Da Vinci College die bezig zijn met een inburgeringsgscursus. Hij volgt Nederlandse les op het Da Vinci College. Hier werd door Casper Markestijn een speciale schrijfworkshop gegeven, Casper werd ook geëerd met een nominatie waarmee het Da Vinci college totaal drie nominaties in de wacht sleepte waaronder de eerste prijs. Tweede werd ‘Het Landje’ van Dineke van Gemert, derde Nicolette Knobben met ‘Hollandsche Veld’. De Leilinde, een locatie van basisschool De Knotwilg in Papendrecht, kreeg als school een eervolle vermelding omdat verschillende leerlingen een gedicht rond het thema hadden gemaakt. De prijzen werden uitgereikt door Miranda de Vries en Jan Lagendijk, wethouder Cultuur van respectievelijk Zwijndrecht en Dordrecht.

Het was een gezellige bijeenkomst dankzij de gezellige muziek, lekkere hapjes en drankjes en vooral door de mensen zelf. De winnende en de genomineerde verhalen kunt u lezen op drechtstedenschrijft. In het najaar zal een boekje verschijnen met de genomineerde verhalen

Voor meer informatie kunt u ook kijken op: www.drechtstedenschrijft.nl

Op de foto: Winnaar El Houssaine Ouzerne ontvangt zijn prijs uit handen van wethouder Jan Lagendijk.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.