Inloopavond Dorpsvisie Heerjansdam druk bezocht

25 juni 2009

ZWIJNDRECHT -Het was druk of zelfs zeer druk in het voormalig gemeentehuis in Heerjansdam. Woensdag 24 juni was er na de Dorpsraad de inloopavond van de wijk (dorps) visie die gepresenteerd werd. “Heerjansdam een dijk van een dorp “;was gekozen als slogan en als uitgangspunt voor de ontwikkeling van de dorpsvisie. Dat er een brede belangstelling was voor de presentatie is niet echt vreemd want de inwoners van dit zeer oude dijkdorp laten hun betrokkenheid bij hun dorp altijd al weten door de aanwezigheid bij de dorpsraad vergaderingen.

Maar vanavond was het wel heel druk. De voormalige raadzaal was afgeladen en men zat tot in het zijzaaltje en zelfs in het open raamkozijn. Op zich was dat beslist een lekkere plaats op deze warme avond. Kees Roosen, de ambtenaar belast met O.A. deze wijk, leidde de avond. Hij deed dat op dezelfde wijze als eerder in de Zwijndrechtse wijken. Hij sprak zijn waardering uit voor de grootte opkomst want bij de Zwijndrechtse wijkpresentaties was de opkomst beduidend minder. 

Wethouder van der Horst opende de avond en gaf daarna de microfoon terug aan Kees die langs de verschillende mensen achter de tafel liep met een diversiteit aan vragen over de wijkvisie en totstandkoming van het een en ander. De dorpsraad kwam aan bod en opvallend was de enquête die gehouden was en waar een goede respons op was gekomen. Vanuit dat perspectief stelde Kees de dorpsraad vragen maar ook de aanwezige vertegenwoordiger van de woningbouwvereniging Heerjansdam, Diverz, de Politie en ambtenaren van de gemeente Zwijndrecht werkzaam in het groen ontwikkeling en onderhoud. Gedurende de avond bleek wel dat alles nog niet van een leien dakje verliep. Het was volgens sommige vragenstellers flink lijden.

De kritische houding kwam niet alleen bij bewoners vandaan maar ook uit de Dorpsraad. Wat het onderhoud in het kader van het IBOR betrof wilde de Dorpsraad een nulmeting want hoe kan je anders vast stellen of het goed gaat met de straat, het groen, het onderhoud en aanverwante zaken.
IBOR staat voor Integraal Beheersplan en openbare Ruimte wat pas is aangenomen door de gemeenteraad en die aan de ambtenaren de kaders heeft meegegeven hoe alles er uit moet zien. De toezegging werd direct gedaan door de werkleider van de gemeente zodat volgend jaar de bewoners kunnen kijken of het beter of slechter is.

Ook de jongerenproblematiek kwam naar boven. Vooral omdat bleek dat de jeugd in Heerjansdam nogal een drank- en drugsprobleem hebben. Vanuit de Zaal werd aan Diverz  gevraagd hoe ze dit probleem gingen aanpakken. Uiteindelijk bleek dat Diverz slechts 16 uur per week heeft te besteden in Heerjansdam en dat er vooral veel door vrijwilligerswerk zal moeten gebeuren. Ook de politie werd kritisch bevraagd, zeker na de excessen  rond de oud en nieuw viering. De wijkagent gaf aan dat hij ook niet echt veel kan zonder directe hulp van de bevolking. Uiteindelijk konden de bewoners om tien uur napraten met de aanwezige mensen achter de tafel maar ook met vertegenwoordigers van de gemeenteraad.

Ondanks alle kritische vragen eindigde de avond in een gezellig samenzijn met veel mogelijkheden tot netwerken , en dat werd dan ook gedaan onder het genot van een hapje en drankje.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.