Rangeerterrein staat flink in de belangstelling

02 juli 2009

ZWIJNDRECHT -Het rangeerterrein kijfhoek staat flink in de belangstelling. Niet alleen vanwege de vergunning die verleend moet worden waarvoor Blue Lagoon en Extra Fit zouden moeten wijken. Maar ook vanwege de vele zaken die niet goed  lopen met wagens die te lang blijven staan of zelfs verkeerde aanduidingborden voeren. Met de ramp in Italië worden er nu ook weer vragen gesteld over de veiligheidsrisico’s die vervoer over spoor met zich meebrengt.

Ondanks het feit dat het tot op heden goed gaat is en blijft het altijd een risico voor de kernen van Zwijndrecht en Dordrecht waar het spoor doorheen voert. Doemscenario’s bedenken is niet zo moeilijk maar toezien op de juiste naleving van regels des te meer. Dat bleek wel uit de rapportage over het rangeerterrein. Mede door deze risico’s is de ontwikkeling van het bedrijventerrein voor Kijfhoek Noord in de koelkast komen te staan. Al sinds 1999 waren er plannen die ontwikkeld werden door de regionale ontwikkeling maatschappij Drechtsteden (ROM-D)   om op kijfhoek een bedrijventerrein te ontwikkelen op het door hun strategisch aangekochte stuk grond naast de Munnikkensteeg. Er werd recent nog een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de ontwikkeling van dit terrein mede in het licht doordat een groot bedrijventerrein in de Hoekse waard niet doorging. De studie had twee richtingen, een was het bedrijventerrein en de ander was een groene ontwikkeling richting recreatie. Met de plannen van de centrale overheid voor een Metropolitaan park tussen Rotterdam en de Drechtsteden komt de groene variant als meest logische oplossing steeds dichterbij.

Het is vooral de veiligheidscontour die de ontwikkeling er niet gemakkelijker op maakt maar ook het feit dat Rotterdam zich mee hard maakt voor de ontwikkeling van het park en men ook bereid is geld op te investeren dat het college van Zwijndrecht heeft doen besluiten de gemeenteraad dit dilemma opnieuw voor te leggen.  Het feit dat de bedrijventerreinen van Ridderkerk en Dordrecht beschikbaar zijn  maakt de beslissing alleen maar gemakkelijker. Het metropolitane park zou van de oevers van de oude Maas lopen tot en met de grens van de A16 met als andere grens het stuk Rotterdam/Barendrecht/Ridderkerk. Veel van de ontwikkelingen zijn nu al in delen aanwezig waardoor verdere ontwikkeling van recreatie op diverse plekken, beperkte agrarische activiteit en bos de hoofdmoot van het park zullen zijn. Voor Zwijndrecht betekent dat de Munnikensteeg de bebouwingsgrens blijft zoals die al sinds de jaren 80 is. Hoe de verdere uitwerking gaat worden zal de komende jaren wel blijken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.