Spinnende gemeenteraad

05 juli 2009
Spinnende gemeenteraad

ZWIJNDRECHT - Deze week was er een actie van de gemeenteraad om aandacht te vragen voor de actie buursaam. De buursaam actie is een wedstrijd  waarbij iedereen met goede ideeën over besparing op het gebied van energie mee kan doen. De actie van de gemeenteraad was niet energiebesparend maar vooral energieverbrandend. De naam buursaam is een samentrekking het verwijst naar duurzaam en samen met de buren. Als mensen buursamer wordt oftewel  door samenwerking tussen buren, instellingen en anderen beter omgaan met energie dan wordt er op die manier gewerkt aan echte energiebesparing.

De gemeenteraad kwam in klein comité bijeen in het Health City in Zwijndrecht om samen energie te verbranden. Spinnen is natuurlijk niet zoals bij een kat heerlijk rustig liggen slapen of op schoot bij het baasje maar een flinke workout op de speciale fiets van de sportschool. Onder leiding van Emanuel ging de kleine ploeg van raadsleden en wethouder Miranda de Vries van start.. Dat was wel even wat anders dan in de vergaderzaal een verhit debat voeren. De hitte die nu vrij kwam bracht heel wat meer zweetdruppels tevoorschijn dan bij welk raadsdebat dan ook.  De dames Wil Hofland, Coby van de Velde en Miranda de Vries fietsten samen met Wim van der Does, Wim van Pelt, Elbert Vissers, Gerrit jan Voerman en Chris Moorman een half uur. Het was een flinke inspanning die  gevraagd werd alhoewel Emanuel  van Health City rekening hield met  de samenstelling van de ploeg. De hele actie werd gefilmd door de LOCOM en door Timo voor de VVD tv.
Er waren ook nog mensen die na afloop vroegen of er ook een dynamo was aangesloten op de fiets om energie op te wekken maar dat was niet zo. De aandacht voor de actie was een deel van het doel, een fittere gemeenteraad een tweede. Het doel van de gemeenteraad om een prijsvraag uit te schrijven is duurzaamheid waarbij een lokkertje met een prijs soms beter werkt dan een vrijblijvende prijsvraag waar het alleen om de eer gaat. De doelstelling van de wedstrijd is dat er vanuit de gedachte van de planeet aarde gedacht wordt en waarbij gericht op de mensen de oplossing bedacht wordt met een rendement voor milieu en samenleving. Om mee te doen en de regels van de wedstrijd te lezen moet men even kijken bij de links waar alles over buursaam te vinden is.
Misschien is de opmerking van een burger al een idee; koppel dynamo’s aan de fietsen dan kan er in het sportcentrum al energie opgewekt worden terwijl er vet verbrand wordt.

Wie de gemeenteraadsleden echt wil zien zweten moet maar even op TV kijken. Het totale prijsbedrag is 3000 euro verdeeld over drie categorieën. De scholen die op bezoek zijn geweest bij de gemeenteraad en rondgeleid werden door het gemeentehuis zijn ook gewezen op de prijsvraag. Per leerling kregen deze allemaal een knijpkat om ze op die manier te stimuleren om na te denken over duurzaamheid en aan te zetten om individueel, per gezin, buurt of school mee te doen aan de prijsvraag. Ook meedoen? Kijk onder onze links of op de gemeentelijke site.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.