van Drimmelen Bouwstad

19 juli 2009

ZWIJNDRECHT -Het is weer een heel timmerfeest voor de kinderen van Zwijndrecht die deelnemen aan Bouwstad. Het timmerdorp dat al zo een 40 jaar in Zwijndrecht plaatsvindt wordt tegenwoordig vormgegeven door de stichting Hattrick. Het heet tegenwoordig van Drimmelen Bouwstad. Dit omdat de firma van Drimmelen al een flink aantal jaren hoofdsponsor is van het timmerdorp. Bouwstad heeft nu al jaren weer een vaste plaats gevonden achter het wijkcentrum in Kort Ambacht waar dan drie weken naar hartenlust getimmerd kan worden. Elk jaar wordt er wel een thema gekozen en dat is dit jaar het thema ‘landen’. De kosten zijn tegenwoordig drie euro per dag.

Bouwstad bestaat dus al lang in Zwijndrecht en werd vroeger georganiseerd door de wijkcentra Toplicht en Kasjba. In de beginperiode waren het vooral de beroepskrachten van die centra die leiding gaven aan het reilen en zeilen van Bouwstad. Van al die beroepskrachten was Riet van de Stoep een van de vaste mensen die zorg droegen voor het afwerken van het draaiboek dat bij moest dragen aan een veilige afloop, want waar gehakt wordt vallen wel eens spaanders.
Riet stopt nu als medewerker van het welzijnswerk, tegenwoordig de stichting Diverz.  Bouwstad heeft ook vele locaties gekend. Begonnen bij Toplicht groeide dit uit tot een drukbezocht jaarlijks terugkerend evenement op de locatie van de huidige Lichtkring aan de Rotterdamseweg. Daar hebben vele tegenwoordige volwassen mensen hun timmerervaring opgedaan. In die periode werd er dan ook druk gebeld naar allerlei bedrijven voor materialen want hout heb je nodig als je wilt timmeren maar ook spijkers en vele andere materialen, het terrein moest afgezet worden, vlaggenmasten geplaatst, keten noem maar op. In die periode was Bouwstad iets waar iedereen uit de gemeente aan mee werkte. De hekken voor bouwstad stonden op de gemeentewerf en werden door de gemeente neergezet maar ook de vlaggenmasten kwamen daarvandaan net als de keten. Toen dit terrein bebouwd werd verhuisde Bouwstad naar het terrein waar nu Swinstaete staat om daarna te verhuizen naast Zonnestein/Eemstein waar nu de Volgerlanden is verrezen. De subsidie en daardoor ook de medewerking van welzijnswerkers veranderde en daarom is het fijn dat een hoofdsponsor als de firma van Drimmelen zijn schouders er onder zet.  Dit van origine Zwijndrechtse houtbedrijf laat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid hiermee goed naar buiten komen. Hierdoor kunnen de kinderen naar hartenlust zagen, timmeren en bouwen. Als dat is gebeurd  kunnen kinderen weer hun winkeltjes starten of andere activiteiten ontplooien waaronder o.a. hun eigen burgemeester kiezen. Hoe het ook zij de kinderen van Zwijndrecht kunnen hun lol op in de weken dat Bouwstad actief is. 

Wie nog leuke verhalen over Riet van de Stoep weet of een leuke foto kwijt wil kunnen die vanwege haar afscheid bij Linda  van der Wal l.vandewal@diverz.info  of bij Gini Sala bij Diverz aanleveren. Riet had bij het Timmerdorp vaak de allerjongsten onder haar hoede. Misschien zijn er nu wel moeders of vaders die als jong kind Riet mee hebben gemaakt of met haar op de foto staan al timmerend of bij het panenkoekenbakken, schilderen liedjes zingend en wat er al niet meer voor activiteiten zijn ontplooid door de jaren heen.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.