De scholen zijn weer begonnen

31 augustus 2009 door Ad van Herk
De scholen zijn weer begonnen

ZWIJNDRECHT - Op maandag 31 augustus 2009 tussen 19.00 en 20.00 uur vond een spectaculaire aftrap plaats van de landelijke actie “De scholen zijn weer begonnen”. Het Zwijndrechtse Raadhuisplein vormde het decor voor deze happening. De regionale aftrap is een initiatief van de werkgroep schoolgaande jeugd van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid in de Drechtsteden (RPV) in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

Wennen aan straatbeeld
De campagne die ook elders in Nederland wordt gehouden, richt zich op het beïnvloeden van het gedrag van alle weggebruikers. Voor de scholieren die (weer) fietsend naar school gaan, worden de gevaren van verkeerdeelname onder de aandacht gebracht. De andere weggebruikers worden juist geattendeerd op de afwezigheid van (fietsende) scholieren in het verkeer. Dat is na de stille vakantieperiode voor beide groepen weer wennen.
Alle basisscholen in Zwijndrecht krijgen de eerste schoolweek bezoek van speciale promotieteams van Veilig Verkeer Nederland om de kinderen persoonlijk uit te nodigen voor de start van de campagne.

Getuige van ongeval
Op deze dag waren alle leerlingen (met hun ouders) welkom op het Raadhuisplein om getuige te zijn van een in scene gezet ongeval tussen twee auto’s. De auto’s raakten met elkaar in botsing omdat er één moet uitwijken voor twee scholieren, waarvan er één slingerend fietst.

Met de nodige zorgvuldigheid en veiligheid kwamen vier hulpdiensten ter plaatse voor dit ongeval. Medewerkers van EHBO vereniging verleenden eerste hulp en ‘kalmeerde’ de omstanders. Daarna arriveerde de politie die constateerde dat een ambulance nodig was in verband met de verwondingen van de bestuurder. Bovendien bleek de bestuurder bekneld te zitten, zodat een ‘knipteam’ van de brandweer zijn kunsten moest vertonen.

Educatief
De handelingen van de hulpdiensten werden becommentarieerd. Zo kregen de kinderen niet alleen de gevaren van het verkeer en de gevolgen van een ongeluk mee, maar zagen ook een aantal facetten van de hulpverlenende beroepen.

Foto's: Ad van Herk

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.