Ondergrondse containers komen eraan!

10 september 2009 door Ad van Herk

ZWIJNDRECHT - Om de komst van ondergrondse containers voor restafval in Zwijndrecht aan te kondigen, voert de gemeente een postercampagne. Medio september hangen een maand lang posters in 26 reclamezuilen (Muppi’s*) waarop de komst van de ondergrondse container wordt aangekondigd. De aftrap vindt plaats op 16 september om 15.00 uur. Arie Dost (wethouder Kwaliteit openbare ruimte) onthult een poster op de Plantageweg.

De rode loper
Zwijndrecht legt de rode loper uit voor de containers. Deze symboliek is terug te zien op de poster. De ondergrondse container is een lang gekoesterde wens van de gemeenteraad, het gemeentebestuur, de afvalinzamelaar en bewoners. Vele gemeenten in de Drechtsteden en de rest van het land zijn ons voorgegaan.

Wennen
Dat de komst van ondergrondse containers onder de bevolking leeft, blijkt wel uit de grote respons tijdens de inspraakperiode voor het ontwerpspreidingsplan voor Nederhoven. Nederhoven is de eerste wijk waar de containers worden ingegraven, Kort Ambacht de tweede. Vele zienswijzen zijn ingediend. Hierbij worden opmerkingen gemaakt over de loopafstand, de locaties en het verlies van groen- of parkeervakken. Ook vragen veel mensen aan of zij op een container dichter bij huis aangesloten kunnen worden. Uit oogpunt van verkeersveiligheid zijn de woningen op containers toegewezen waarbij bewoners geen drukke (ontsluitings)weg hoeven over te steken.

Ervaring elders leert dat mensen even moeten wennen aan de nieuwe manier van afvalinzameling en in het begin een afwachtende en kritische houding hebben.

Scheiden
De ondergrondse containers voor restafval is weer een stap in de richting van het nog beter scheiden van de afvalstromen. Naast oud papier en karton, GFT-afval en glas wordt binnenkort ook plastic apart ingezameld. Deze methoden dragen bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en dus aan het verbeteren van het milieu. Dat heeft in Zwijndrecht alle aandacht.

 

*Muppi: Municipal Urban pour Publicité et Information

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.