Badhuis opnieuw bedreigd met sluiting

23 september 2009
Badhuis opnieuw bedreigd met sluiting

ZWIJNDRECHT - In de laatste raadsvergadering van de gemeenteraad van Zwijndrecht werd er een vraag gesteld over mogelijke sluiting van het Badhuis. Sinds het faillissement van welzijnsinstelling Salza heeft Zwijndrecht een probleem met het open houden van buurt en wijkcentra. Een probleem niet zo zeer van de gemeente Zwijndrecht maar meer voor de nieuwe organisatie Diverz. Voor het openhouden van het Badhuis hadden zich al in een eerder stadium meerdere mensen en groepen zich opgeworpen en tot op heden is het Badhuis nog open. De vraag van Ron Bijl over de eventuele sluiting werd beantwoord door wethouder de Vries die ging op het exploitatie probleem in van het badhuis. Zij gaf aan dat er door Diverz slechts een paar uur per week dit gebouw open gehouden werd. Ron Bijl noemde echter al een aantal gebruikers op die ook van het gebouw gebruik maakten.

De wethouder gaf toe dat ze er een probleem mee had en zich beraadde hoe ze eventueel met het Badhuis kon omgaan. Ze wilde wel eens creatieve geluiden uit de samenleving horen over hoe het Badhuis open kon blijven. Bij het bezoeken van de website van Diverz viel er over het Badhuis geen informatie op de website te vinden, dat goldt ook voor het nieuwste wijkgebouw Xiejezo, wel stond het programma van Mikado te lezen. De enige informatie van een wijkgebouw was het tevens bedreigde Kubiek. Kubiek bestaat binnenkort 35 jaar en was door het faillissement van Salza een direct en regelrecht bedreigd wijkgebouw. Over de status van Kubiek is nog geen helderheid maar hun website is maandelijks helder en wordt geupdate en bijgehouden door een vrijwilliger. Gegadigden voor het Badhuis hadden zich al eerder gemeld zo bleek zaterdag in het winkelcentrum Walburg.

De vereniging Geode had al eerder aangeboden het Badhuis te willen exploiteren en er iets gezelligs van te maken voor hun club en de wijk. De wethouder gaf zaterdag aan het ook al de via de mail gedane suggestie in overweging te nemen. Geode was door het faillissement ook al gedupeerd geraakt en uit het wijkgebouw nederhoven gezet. Haar activiteiten voor de jeugd en micromount hebben ze in het Weetpunt weten voor te zetten. Vanuit Geode had Mw Bruins, vrijwilligster van het jaar, ook al eens de suggestie gedaan middels een brief het leegstaande wijkgebouw berlijnseplein in te willen zetten voor Geode en het wijkplatform Walburg waar zij deel van uit maakt. Daar was destijds afwijzend op gereageerd. Ook zij was zaterdag heel enthousiast door het opnieuw gedane aanbod van het Geode bestuur aan de gemeente.

Het is dus nu weer afwachten voor de gebruikers van het Badhuis hoe het in de komende maanden het gaat ontwikkelen. Voor Diverz als welzijnsinstelling vormt het open houden van gebouwen een groot probleem. Kubiek waar men origine al met heel veel vrijwilligers draaiende wordt gehouden is een goed voorbeeld hoe het kan. Hetzelfde geldt voor het jeugdhonk in Heerjansdam wat nu door Diverz open gehouden moet gaan worden. Na het sluiten van het Theater komt er op de komende gemeenteraad een discussie los over cultuur middels een cultuurvisie. Wie daarover iets wil zeggen moet zich op tijd melden bij de griffie van de gemeente Zwijndrecht. Er staat dan ook de paraplunota over jongeren op de agenda. Allemaal onderwerpen die raakvlakken met elkaar hebben. En wie wil weten hoe het is verlopen met het onderzoek naar jongeren in Zwijndrecht moet om 19.00 zich al melden in het gemeentehuis. Wijkcentra, jongeren, cultuur: het houdt de gemeenteraad bezig.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.