Drechtstedendukaat

15 oktober 2009

ZWIJNDRECHT - De Drechtstedendukaat is een onderscheiding die tot nu toe werd uitgereikt aan bestuurders binnen de Drechtsteden. Onlangs heeft het Drechtstedenbestuur besloten dat de Drechtstedendukaat voortaan kan worden uitgereikt aan alle maatschappelijk actieve ‘regionale denkers en doeners’.De Drechtstedendukaat is een onderscheiding die tot juni 2009 werd uitgereikt aan wethouders en burgemeesters die ongeveer vier jaar in het Drechtstedenbestuur hebben gezeten en/of van grote betekenis voor de Drechtsteden zijn geweest en aan Drechtraadleden die langere tijd deel hebben uitgemaakt van de Drechtraad en/of van grote betekenis voor de regio zijn geweest.

Drechtstedendukaat kan voortaan worden uitgereikt aan maatschappelijk actieve ‘regionale denkers en doeners’. Dit kunnen inwoners van de Drechtsteden zijn, maar ook personen daarbuiten die zich in de Drechtsteden (hebben) onderscheiden op het gebied van wetenschap, sport, kunst en cultuur, religie, economie, milieu, maatschappelijke zorg of bestuur. Het gaat daarbij om de kwaliteit van het (vrijwilligers)werk in combinatie met de impact daarvan op de regionale samenleving. De bijbehorende oorkonde bij de dukaat vermeldt de reden  De waarom de dukaat is toegekend.Voordrachten voor de Drechtstedendukaat kunnen worden gericht aan het Drechtstedenbestuur via Bureau Drechtsteden, Postbus 619, 3300 AP te Dordrecht. 

Ieder lid van het Drechtstedenbestuur kan een voordracht doen. Het Drechtstedenbestuur beslist, na overleg met de vice-voorzitter van de Drechtraad en de coördinerend griffier, over de toekenning. Speciale inwoners kunnen ook onder de aandacht van het Drechtstedenbestuur worden gebracht. Zij kunnen per brief worden voorgedragen.
Bureau Drechtsteden behandelt de aanvragen voor de regionale onderscheiding (screening bij justitie en politie, verifiëren van de aangeleverde informatie, voordracht aan het bestuur, uitreiking). De Drechtstedendukaat wordt uitgereikt door de voorzitter of een lid van het Drechtstedenbestuur tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Niet alle aanvragen worden afgerond met de toekenning van de Drechtstedendukaat. Dat is teleurstellend voor degene die de aanvraag heeft gedaan, maar gelukkig weet de betrokken persoon daar niets van omdat alle aanvragen vertrouwelijk worden behandeld.
Men komt niet in aanmerking voor de Drechtstedendukaat als men voor dezelfde werkzaamheden al een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.