Konijnenziekte op sportvelden Bakestein

28 oktober 2009

ZWIJNDRECHT - De grote populatie konijnen die hun leefgebied hebben op de sportvelden van Bakestein, is getroffen door myxomatose. Deze ziekte houdt behoorlijk huis; vorige week zijn 52 kadavers gevonden en opgeruimd.

Nare ziekte
|Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Deze natuurlijke selectie is een bekend fenomeen onder de konijnen en is niet te voorkomen. Na infectie worden konijnen blind en krijgen longontsteking waaraan ze uiteindelijk sterven.

Sportvelden
De gebruikers van de sportvelden klagen steen en been over de kuilen die de konijnen in het gras graven. Voor aanvang van een training of wedstrijd worden alle gaten opgevuld met zand om nare valpartijen en verwondingen te voorkomen. De uitbraak van de ziekte die vanzelf (dus niet door menselijk ingrijpen) is ontstaan, beperkt dit probleem wellicht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.