Zwijndrechtse raad een kippenhok

18 november 2009

ZWIJNDRECHT -De gemeenteraad van dinsdag 17 november stond geheel in het teken van kippen. Dat kwam omdat de gemeente Zwijndrecht van plan is kippen te ruimen op het sportcomplex Bakestein en op de locatie Noordpark. De kippen zouden overlast geven.  De kippen op beide locaties worden nu al dagelijks verzorgd door Andries Valk. 

Er zijn bekende ruimbedrijven benaderd om de kippen te herplaatsen wanneer ze niet ziek zijn. De kippen zouden er meer zijn geworden doordat mensen ze zouden voeren. Meneer Andries Valk doet dit al 10 jaar met oud brood die hij bij  bakkerijen haalt. Nadat hij met pensioen ging is hij de dieren elke dag gaan voeren. Elke ochtend tussen half 9 en 9 uur komt Meneer Andries Valk naar sportpark Bakestein en de kippen hebben dus ook een klok want ze staan hem dus op te wachten.


Op filmpjes op youtube is te zien hoe hij dat doet. Niet alleen kippen maar ook eenden en meeuwen komen graag een graantje meepikken. De media middels TV Rijnmond en SBS 6 besteden er aandacht aan in hun nieuwsitems. Wethouder Dost reageerde enigszins gelaten op de vragen uit de gemeenteraad die door de VVD werden gesteld. De burgemeester opperde nog dat loslopend pluimvee niet mocht volgens de APV waarop de VVD vroeg waar dat stond en dat dat anders in de nieuwe APV maar opgenomen zou moeten worden.


De VVD vond de overlast op de Ringdijk bij het Noordpark wel een reden om te ruimen maar begreep niet waarom dit bij Bakestein nu ook moest gebeuren. De LCM vulde daarop aan dat bij de wijkagent over de locaties geen meldingen van overlast bekend waren en dat wat hem betreft deze mogen blijven. Wethouder Arie Dost stelde dat het overlast gedeelte zat in het aantrekken van ratten die de eieren van de kippen zouden eten.

Op Bakestein is er ook al een overlast door door konijnen  waarop uit de gemeenteraad het idee kwam vossen in te gaan zetten om het gehele probleem in te zetten waarop de burgemeester reageerde met de opmerking dat er fretten  ook tot de mogelijkheid behoorden. Waarop hij de reactie kreeg van de LCM dat hij dat dan ook maar in de APV moest opnemen.
Voor Andries Valk leverde dat evenwel nog niet het gewenste resultaat. Voor hem is het dus toch afwachten hoe alles gaat verlopen . Overlast is er niet echt want de kippen gaan tenslotte vroeg op stok en er blijft geen voedsel over. Wethouder Dost heeft de opmerkingen van de gemeenteraad meegenomen in de zoektocht naar oplossingen, hij typeerde de behandeling in de gemeenteraad als de vertelling van Reinaart de Vos.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.