Walstroomkasten sparen milieu

22 december 2009

ZWIJNDRECHT - Op 17 december heeft het Drechtstedenbestuur ingestemd met de aanleg van walstroom voor de binnenvaart. Walstroom levert schippers elektriciteit vanaf de wal en verbetert daarmee de luchtkwaliteit. Rond januari 2011 komen hiervoor speciale kasten op de kades in de Drechtsteden te staan.

Met walstroomkasten hoeven geen dieselgeneratoren meer te draaien om schippers van elektriciteit te voorzien. Dat is gunstig voor de luchtkwaliteit en beperkt de geluidsoverlast. Met walstroom wordt een aanzienlijke reductie van fijnstof en CO2-uitstoot bereikt, nodig om de luchtkwaliteit in het dichtbewoonde Drechtstedengebied te verbeteren. De kasten die op de kades komen te staan hebben een bijzondere vormgeving. De ontwerpen zijn functioneel en passen in de omgeving.


Zwijndrecht

In Zwijndrecht komen drie walstroomkasten op de Euryzakade en twee op de Maasboulevard. De walstroomkast op het Veerplein gaat weg. Tussen half 2010 en half 2011 worden de nieuwe kasten aangelegd.


Landelijk netwerk

In totaal plaatsen de Drechtsteden in Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht 38 walstroomkasten met 97 openbare aansluitingen. Zij trekken bij de aanleg samen op met de Havens van Rotterdam en Amsterdam en de Provincie Zuid-Holland, die ook walstroom langs haar vaarwegen wil aanbieden. Het uiteindelijke doel is om een landelijk netwerk van walstroom te ontwikkelen. De Nationale Havenraad stimuleert de aanleg van walstroom voor de binnenvaart.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.