Zwijndrechtse raad in debat

06 januari 2010

ZWIJNDRECHT - De gemeenteraad Zwijndrecht startte het jaar met een discussie over het tekort aan strooizout. Bij aanvang van de gemeenteraad werd een communiqué uitgereikt waarin aangegeven werd dat er niet meer gestrooid gaat worden op fietspaden. Zwijndrecht heeft een proef gedaan met het milieuvriendelijk en effectief strooien met een combinatie van suiker en zout. In eerste instantie waren er kritische geluiden  van raadsleden maar men is nu over het algemeen positief. De discussie ging nu voornamelijk over het waarom tekort aan zout terwijl dat niet echt nodig is en over sommige plekken waar het strooien volledig achterbleef. Het voorstel van Fred Loos van ABZ om hier na de winter eens over te praten werd niet direct overgenomen, hij gaf aan dat het voor de mensen van Zonnestein/Eemstein onmogelijk was naar het parkeerdek te komen laat staan er veilig vanaf te komen. Wel waren er de complimenten voor het nieuwe strooien.

Uiteindelijk werden er meer woorden besteed aan een discussie die niet leidde tot een directe oplossing van het probleem van bevroren wegen. Het activeren van meer mensen in de wijk leek Chris Moorman van de LCM een aardige oplossing. Hij stelde dan ook voor in navolging van Fred Loos om het beleid nog eens te evalueren aangezien hij al vaker naar het strooibeleid geïnformeerd had. De aanleiding was toen een bevroren fietspad met veel persoonlijke ongelukken van leerlingen van het Develsteincollege. De wethouder en burgemeester vonden dat een prima idee. Burgemeester Scholten sloot de discussie  met een paar grappen over de pas gesloten suikerfabriek in Puttershoek, want dan had men de gestagneerde aanvoer via het water kunnen doen, en dat het strooien van suikergoed toch aardig was in deze tijd.
Heel Nederland kampt net als veel omliggende landen met het huidige weertype.

Herziening bestemmingsplan Walburg
Een ander debatstuk over de herziening van het bestemmingsplan Walburg werd van de agenda afgevoerd. In de carrousel was al gebleken dat de gemeenteraad eerst wil dat de bezwaarmakers tegen de bouw van de woontoren Nebo eerst fatsoenlijk worden behandeld, en tot een overeenstemming gekomen wordt indien mogelijk. Als dat niet mogelijk is dan dient het college terug te komen met goed onderbouwd  juridisch advies. Sinds de aanvang van dit bouwproject zijn omwonenden bezig met hun bezwaren. Uiteindelijk zijn zij er in geslaagd om in gesprek te komen met de gemeente en hebben zij tot op de dag van vandaag zich elke keer als bezoeker van de gemeenteraad laten zien om aan te geven dat zij betrokken bewoners zijn die tot een oplossing willen komen. Een kleine overwinning voor de bewoners die nu merken dat de raad ook naar burgers wil luisteren. Bij de aanvang van het project was dat anders maar de aanhouder wint blijkt nu wel.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.