Gemeente ondersteunt zorg voor ouderen

20 januari 2010

ZWIJNDRECHT - De gemeente helpt kwetsbare ouderen die hun indicatie voor begeleiding zijn verloren of dreigen te verliezen door de veranderingen in de AWBZ.

Vorig jaar is iedereen met een AWBZ-indicatie voor begeleiding opnieuw beoordeeld. Een aantal mensen is daarmee hun recht op begeleiding, zoals thuisbegeleiding of dagopvang, verloren. De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid om deze groep te ondersteunen. Inwoners kunnen samen met de partners in de gemeente zoeken naar een passend aanbod.

Inwoners ondersteunen

Wethouder Zorg, Miranda de Vries: “Mensen die behoefte hebben aan begeleiding komen vaak niet of beperkt buitenshuis of hebben gezondheidsproblemen waardoor ze minder sociaal functioneren. Ook zijn de mantelzorgers van deze inwoners vaak zwaar belast. Vanuit de Wmo hebben we de verantwoordelijkheid onze inwoners te ondersteunen. We streven ernaar dat mensen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig kunnen wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Door een goede samenwerking hebben we nu een oplossing voor inwoners die hun recht op begeleiding verliezen. De zorg blijft dus beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft. In 2010 komen meer gevolgen van de veranderingen in de AWBZ boven tafel. Samen met onze partners werken we ook voor die groep aan passende oplossingen”.

Zorg blijft beschikbaar

Voor inwoners die het echt nodig hebben blijft de zorg dus beschikbaar of er worden passende alternatieven georganiseerd. Zo houden we zicht op de gezondheidstoestand en neemt de dreiging van eenzaamheid en geestelijke achteruitgang af. Op de dagopvang spelen inwoners bijvoorbeeld geheugengym waardoor de hersenen getraind en geprikkeld blijven.

Waardering partners

Zorgaanbieders, Stichting Mee of ouderenadviseurs kijken samen met de inwoner naar de zorgvraag. De gemeente is trots op haar partners. “Door met elkaar in gesprek te blijven krijgen we zicht op de problemen en kunnen we samen met goede maatregelen komen. En konden we voor de kerst, als eerste gemeente in de regio, snel antwoord bieden op de AWBZ-pakketmaatregel”, aldus Miranda de Vries.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.