Gemeenteraad heeft het druk

20 januari 2010

ZWIJNDRECHT - Het was dinsdag 19 januari een drukke gemeenteraad met extra punten aangedragen door de raad zelf. Naast de normale agenda werd er nog een motie ingediend, was er een interpellatie aangevraagd en kwam er een initiatiefvoorstel. In het vragenhalfuur was het daarop minder druk dan normaal.

Er kwam een toezegging dat er een vaste kunstcommissie ingesteld zou worden in de nieuwe raadsperiode. Deze zou het werk overnemen van de kunstcommissie die ingesteld was naar aanleiding van de poging van het college de kunstcollectie te verkopen. De vraag werd gesteld door Chris Moorman (LCM) en kreeg direct ondersteuning van de heer Van de Berg van de CU/SGP.

Bij het onderwerp dat ter debat stond geagendeerd over het gemeentelijk rioleringsplan werd een amendement ingediend door ABZ en CU/SGP. Het amendement houdt in dat er geen verhoging van de rioolbelasting komt zonder dat er een gedegen rapportage komt van wat er voor gedaan is. Dit voorstel werd raadsbreed ondersteund en werd daarop  overgenomen door het college. Na dit agendapunt kwam er een interpellatie aangevraagd door Groenlinks over voorgenomen bomenkap op het bedrijventerrein de Geer. Samen met ABZ was er een powerpointpresentatie voorbereid om duidelijk te maken waar over gesproken werd.  Nadat beide partijen duidelijk hadden gemaakt wat hun zienswijze was gaf de wethouder aan de kap aan te houden, zodat hij de raad kan informeren. Groenlinks was daar heel erg blij mee.

De VVD had een initiatiefvoorstel ingebracht met het doel alle basisschoolkinderen te voorzien van veiligheidshesjes. Het idee was geboren door een bezoek aan een andere gemeente en werd daarom ingebracht. Het voorstel komt over twee weken aan de orde bij de gemeenteraad.

Het CDA kwam met een motie om het gestarte onderzoek door de gemeenteraad naar Drechtwerk te stoppen. Ondanks het feit dat het CDA eerst voor het onderzoek was zag men nu niet meer de meerwaarde er van. Lijst Chris Moorman en ABZ waren vanaf het begin niet voor het onderzoek en daar was het CDA nu bijgekomen. Ondanks hun poging kwam de motie niet aan een meerderheid. Er zal nu dus 50.000 euro uitgegeven gaan worden aan het onderzoek naar eventuele uittreding van Zwijndrecht uit Drechtwerk. Of dat dan gaat gebeuren lieten de voorstemmers in het midden. Dat de verkiezingen er aan komen is merkbaar aan de opkomst bij de gemeenteraad. De publieke tribune zat goed vol.

Dat was ook zo bij de Carrousel waar het agendapunt Walburg voor de meeste commotie zorgde. Omdat de gemeente Zwijndrecht de overeenkomst met ASR-PS had opgezegd,werd dat punt besproken. Vooral de brief die ASR/PS gezonden had, leidde tot vragen bij de raad. Daarop werd besloten dat er een besloten vergadering zou komen over dit onderwerp. Dhr Tempelaar, voorzitter van de winkeliersvereniging en VVE Walburg, wilde de raad nog even iets melden, maar mocht dat niet van de voorzitter.
Daarop nam Chris Moorman het initiatief om alsnog een openbare bijeenkomst te organiseren waarbij de Winkeliers-VVE walburg en ASR PS  hun zienswijze kunnen meedelen aan de gemeenteraad zodat deze onderling inzichten kunnen uitwisselen. Dit initiatief werd van harte ondersteund door Martin de Bruin van het CDA. Op 9 februari 2010 gaat dit  plaatsvinden, omdat Wethouder van Steekelenburg niet eerder de gelegenheid heeft. Het is duidelijk dat het verkiezingstijd is met alle opmerkingen die geplaatst worden en initiatieven die genomen worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.