Twee formateurs in Zwijndrecht

10 maart 2010

ZWIJNDRECHT -De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn voorbij en dat is te merken. Alle borden langs de weg zijn opgeruimd en hier en daar kan er nog wel eens opduiken maar het enige wat resteert zijn de gewone aanplakborden. Ook daarop zijn al tal van posters verdwenen. Verdwenen zijn nu ook tal van raadsleden. Dinsdag 9 maart was de echte laatste raadsbijeenkomst van de gemeenteraad en dinsdag treed de nieuwe raad aan. Daarin is een nieuwe werkelijkheid zichtbaar geworden.

De twee grootste partijen van Zwijndrecht zijn terugverwezen naar de derde en vierde plaats en verwerken langzaam hun kater. De PvdA is nu nummer drie geworden het CDA nummer vier en de CuSGP is hierdoor nummer vijf geworden. Toch is deze laatste partij stevig  op vier zetels gebleven maar heeft in het aantal stemmers het CDA niet ingehaald daar hadden ze dan 226 stemmers meer voor nodig gehad. Groenlinks bleef op twee zetels en D66 maakte een groei naar drie zetels. Het was en is nog steeds een politieke aardverschuiving. Algemeen belang Zwijndrecht heeft een groei gemaakt van 69%  waarmee de stemmers hebben laten zien dat er vertrouwen is in de handelswijze van ABZ. “Men weet nu wie we zijn en waar we voor staan “; aldus Fred Loos.

De VVD is nu de grootste partij van Zwijndrecht. Deze heeft 131 stemmers meer getrokken dan ABZ.  Bij geen van beide partijen heerst een staat van euforie maar een gewone feeststemming om over te gaan naar de orde van de dag. Je moet praktisch blijven en aan de slag gaan is de gedachte van Elbert Vissers. Hij sprak de gemeenteraad toe na afloop van de onderzoek van de geloofsbrieven van de nieuwe raad.
“Vandaag begint officieel het formatieproces om te komen tot een nieuw college ”; opende hij zijn toespraak tot de aanwezigen. In zijn toespraak ging hij er vanuit dat de vastgestelde kaders door de oude raad het kader zijn waaruit gewerkt gaat worden. Er moet uitgevoerd gaan worden en er zal ook veel heroverwogen moeten worden vanwege het feit dat er veel bezuinigingen aan zitten te komen.  Het doel is om te zorgen dat dit voor de burger zo min mogelijk merkbaar wordt.
Hij wil ook dat het formatieproces zo open en transparant mogelijk verloopt. Op de website  zullen alle stukken , voor zover deze niet geheim zijn, te vinden zijn die door de onderhandelaars.


Opvallend is dat Vissers sprak over wij.  Wij omdat het formatieproces wordt gevoerd door ABZ en de VVD. Fred Loos en Elbert Vissers treden gezamenlijk op in het formatieproces.
Er wordt gestreefd naar een zo breed mogelijk college. Op de dinsdagen wordt er openbaar vergaderd terwijl op de donderdagen  een besloten overleg zal zijn waarin fracties onderling gesprekken voeren en stukken aan de orde komen die niet openbaar zijn. Ook zal het mogelijk zijn dat er extra vergaderingen worden ingelast gaf Vissers aan. Ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente is er door Dhr. Jannes Blokstra die de overeenkomsten tussen de partijen zoveel mogelijk heeft vastgelegd. Voor dat vergelijk nemen de formateurs geen verantwoordelijkheid. Alle partijen die zich daar niet in kunnen vinden moeten dat aan de ambtenaar melden. Vrijdag zal deze dan de definitieve stukken op de website plaatsen. Zwijndrecht krijgt een interessant formatieproces.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.