Raad van elf vertrekt

12 maart 2010

ZWIJNDRECHT - Het is een afscheid van een raad van elf zo gaf de burgemeester dat aan . Daarmee doelde hij het aantal raadsleden wat vertrok uit de oude raad van Zwijndrecht. Vanuit vijf partijen werd er afscheid genomen van zittende raadsleden die al dan niet vrijwillig het veld ruimden. Voor sommige raadsleden was het zuur deze waren zelfs nog niet bekomen van de kater van het verlies van hun zetel. Voor de raadsleden die vrijwillig vertrokken was het gewoon afscheid nemen.

Wout Nugteren van het CDA was er zo een.  Hij werd geroemd vanwege zijn altijd aanwezig zijn bij uiteenlopende evenementen waaronder die zelfs een bijeenkomst van wethouders en burgemeesters.  Zijn inzet was dan ook iets wat twee periodes raadslidmaatschap niet onopgemerkt was gebleven. Renee Kooij van de PvdA was nog een beetje aan het bijkomen van de nederlaag. In zijn eindrede bedankte hij dan ook zijn vrouw wel viermaal voor de steun die ze hem geboden heeft. Coby van de velde werd net als Nelleke den Boer genoemd als een Heintje Davids. Haar meest opvallende daad zo haalde de Burgemeester aan was het infecteren van alle computers binnen de regio door haar laptop te laten fungeren als spamserver. “Het was alleen maar een trojaans paard” wierp Coby hem terug.

Met haar en Marjolein werd ook Nelleke Boer genoemd als deel van de vrouwenmaffia zoals Mohammed Benzakour de damesgroep binnen de PvdA wel eens  bestempeld had. Wim van pelt nam na 12 jaar afscheid als raadslid maar kondigde zijn comeback al aan als burgerraadslid. Hij reageerde snedig op de burgemeester die hem roemde voor zijn peren maar ook met het behalen van zijn rijbewijs voor buschaffeur :”net als in de politiek altijd linksvooraan”.

Ron Bijl was ook zo een raadslid wat maar terug bleef komen maar om zijn bijdragen in het muzikale deel bij het afscheid van Ronald Bandell  nog even in het zonnetje werd gezet. Evert jan van de Mheen gaf aan dat het voor hem nog flink slikken was maar dat het de werkelijkheid nu eenmaal hard is. Als vakbondsman zal hij zich blijven inzetten voor de waarden en normen waarvoor hij staat. Milja Uhlen van ABZ keek terug op behaalde doelen. Voor haar geldt dat de SPAR winkel aan de Cannenburgh iets is waar zij nog steeds heel trots op is. Zij zal haar werk in de Zonnestein Eemstein nu weer meer aandacht kunnen geven, iets wat ze met heel haar hart doet. 

 

Freek Hartmeijer en zijn buurman John Struis behoren ook tot de categorie met heel hun hart betrokken ook voor hun geldt dat zij zich weer met 100% aan hun dagelijkse werkzaamheden verder kunnen. Veel van de vertrekkende raadsleden wenste hun nieuwe collega s wijsheid en sterkte toe in de komende periode, de raad gaat dat met twee zetels minder doen dan voorheen. Allen kregen als dank voor hun werk en als herinnering aan die periode een in glas gelaserde afbeelding van het gerestaureerde raadhuis mee met een standaard eronder die hun raadsperiode aangaf. Het leek op een soort pakjesavond op deze wijze want ook alle raadsleden kregen van Gert-jan Vogelaar een bedankwoord voor hun inzet in of voor de Drechtraad. Allen kregen een stuk chocolade mee.

Na de afsluiting van de ceremonie en een korte pauze werd de nieuwe raad geinstalleerd waarbij men zelf mocht kiezen voor het uitspreken van de eed of gelofte. De eed  is simpel; dat verklaar en beloof ik, terwijl de gelofte met het twee vingers opsteken  gaat en de woorden; zo waarlijk helpe mij God almachtig. Ieder raadslid is daarin vrij om te kiezen. Een aantal nieuwe raadsleden waren afwezig door ziekte of vakantie maar deze zullen net als de nieuwe  burgerraadsleden de volgende raad benoemd worden. Na de formatie zal gaan blijken hoeveel raadsleden wethouder zullen worden. Miranda de Vries nu nog wethouder heeft haar raadslidmaatschap vast geaccepteerd maar het is nog geheel afwachten of zij nog terugkeert alhoewel velen dat wel verwachten.

 

Of er vanuit de VVD en ABZ raadsleden wethouder worden is nog niet bekend maar natuurlijk wordt Dhr. Vissers daar voor genoemd. Dhr. Loos heeft altijd aangegeven liever op zijn huidige baan te blijven . Ambitie is er genoeg maar hoe de koeien hazen vangen blijft een bijzonder spektakel. Bij de terugkerende raadsleden zitten ook wel opvallende mensen. Uiteraard Henk Pasveer de niet weg te denken nestor van de raad. Maar ook Arie Willemstein die in de laatste periode ernstig ziek is geweest maar ook bekend van zijn wethoudersschap in heerjansdam en dan ook nog Chris Moorman die telkens weer de talk of the town is. Kleurrijk is de raad van Zwijndrecht te noemen en  nu nog wachten wie ze als college benoemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.