Wethouders geinstalleerd

21 april 2010

ZWIJNDRECHT - Voor de installatie van de nieuwe wethouders sprak iedere fractie uit wie hij zij zou voordragen. Burgemeester Scholten gaf het woord aan de raad. Als Eerste kreeg formateur Fred Loos ABZ het woord.

Hij sprak mede namens de VVD en bedankte iedereen. Hij gaf aan dat hij blij was dat Elbert Vissers hem na de verkiezingen gevraagd had samen de formatie te doen. Na twee raadsperiodes samen oppositie gedaan te hebben  was dat een mooie beloning. Hij bracht de complimenten over naar de staf die hard gewerkt had om de teksten van het raadsprogram telkens helder en duidelijk te houden binnen de afspraken.

Voor de raad was het goed dat er eerst een raadsprogram gemaakt werd waar alle partijen nog voordat er over poppetjes gesproken werd hun bijdrage konden leveren. Fred gaf aan dat het vernieuwend was dat met het raadsprogram gereed, de solliciterende kandidaten te bevragen naar hun kennis en kunde en gewenste portefeuille. Na het horen van de kandidaten van alle partijen is er een weging gemaakt en zijn daarbij de beste kandidaten naar voren gekomen.

ABZ stelt Henk Mirck  voor als kandidaat. Hij kan nu nog niet geïnstalleerd worden want hij moet eerst zijn huidige baan afronden en zal de eerstkomende raadsperiode worden geïnstalleerd. Fred bedankte Elbert voor het prettige samenwerken in de formatie.

De VVD Sprak middels Robert Kreukniet over een nieuw college en een nieuw proces. In het nieuwe proces zal de VVD kritisch en coöperatief zijn en was blij met het gevolgde open en transparante werken zoals dat nu had plaatsgevonden. Hij had het nog even over de oude monistische partijen die middels coalitiewerken weinig open waren geweest.
Hij droeg Elbert Vissers voor als kandidaat wethouder.

De PvdA bracht de complimenten over aan de formateurs middels haar fractievoorzitter Bert Exoo. Zij waren ondanks de verkiezingsnederlaag blij dat zij het enige vrouwelijke lid van het college mochten leveren  maar ook het jongste en meest ervaren. Hij was een beetje verbaad dat zij zo een zware portefeuille  mochten vullen maar ook tevreden. Hij droeg Miranda de Vries voor als kandidaat wethouder.

Het CDA was zoals zij eerder aangegeven hadden niet zo blij met de nieuwe manier van werken en vond deze niet zo transparant. Mw Hofland vond dat het CDA altijd vernieuwend was. Zij reageerde op het monisme van de VVD met de opmerking dat het niet vaststellen van het raadsprogramma  niet monistisch maar gewoon politiek. Zij begreep goed dat transparantie over een kandidaat wethouder van tevoren moeilijk was maar wilde zoiets van tevoren realiseren. Zij wilde nog weten of wethouders nu in deeltijd kwamen of in voltijd. Dit omdat er in het begin van het proces sprake was geweest om met drie of deeltijd wethouders te gaan werken.

CuSGP was gelukkig en tevreden en blij dat zij een goede kandidaat konden aanbieden aldus Dhr Pasveer. Hij bracht ook de complimenten over naar de formateurs. Hij vond het proces van het raadsprogramma  goed omdat er ruimte was voor alle politieke partijen om inbreng te hbben. Hij vond ook dat de raad meer keuzes per onderwerp voorgelegd moest krijgen. De raad moet keuzes kunnen maken. Hij droeg Dhr Kamsteeg voor als kandidaat wethouder.

D66  was klaar voor de nieuwe politiek  aldus Dhr. Van der Does. Hij had geen goed woord over voor het hele proces. Hij vond dat ABZ en VVD alles voor de bühne hadden gedaan.  Al fulminerend hield hij zijn betoog. Hij noemde Miranda de Vries een gillende keukenmeid en ronde zijn betoog af met de opmerking dat D66  positief en constructief deze raadsperiode zou ingaan wat hem na zijn betoog het gelach van de tribune opleverde.

Groenlinks hield het kort. Laura Kroes gaf aan toch wat positiever ingesteld te zijn dan haar voorganger. Zij gaf aan dat het raadsprogramma wat haar betreft een wensenlijstje is en niet op de werkelijkheid gebaseerd is. Zij gaf ook aan dat zij constructief  meegewerkt en gedacht heeft en beëindigde daarmee haar bijdrage. Deze korte bijdrage leverde haar dan ook applaus op.

Na  het onderzoek van de geloofsbrieven werd er gestemd. Miranda de Vries kreeg 23 stemmen en Elbert Vissers ook terwijl Aaike Kamsteeg 24 stemmen verwierf. Het was duidelijk dat D66 anders gestemd had en dat waarschijnlijk een van de fractieleden voor Aaike kamsteeg  gestemd had. De wethouders werden beëdigd.

De gehele avond was de publieke tribune goed gevuld en bij de installatie was zelfs Burgemeester Brok  en oud raadslid uit Dordrecht Henk Mostert aanwezig. De avond eindigde met een aantal benoemingen de sluiting en daarna bloemen en champagne.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.