Wethouders nemen afscheid

21 april 2010

ZWIJNDRECHT - Het college van Zwijndrecht heeft afscheid genomen en het college is beëdigd. In veel plaatsten in Nederland gebeurt dat met de wisseling van het college na de verkiezingen. Na de enorme verschuiving in het politieke landschap werd er met gemengde afscheid genomen.

Voordat er afscheid werd genomen werden er twee raadsleden geïnstalleerd vanwege het feit dat twee raadsleden nu wethouder worden. Ron Bijl voor de VVD en  Rene Kooij voor de PvdA werden beëdigd

Mw. Hofland van het CDA nam als vicevoorzitter afscheid van de wethouders die donderdag afscheid nemen van de rest van ambtenaren, genodigden uit Zwijndrecht. Zij benadrukte dat er binnen het college  harmonie werd nagestreefd. Zij benoemde kort  een aantal punten per wethouder die voorbij kwamen in hun periode. Miranda  de Vries prolongeert haar titel en kreeg een simpel dankwoord.

Bij Arie  Dost noemde zij de natuurmilieueducatie en Rotondes als voorbeeld waar de raad het met de wethouder uiteindelijk eens waren geworden. Na twee periodes wethouder geweest te zijn en een periode raadslid verlaat hij de politiek. Ronald van der Horst ruilde zijn raadszetel om voor die van  wethouderspluche hetgeen hem aardig afging. Peter van Steekelenburg  werd als onbekende van buitenaf  geroemd met de woorden, hij kwam, zag en overwon. Het feit dat hij elk jaar onder de verhuisplicht vandaan kwam vond zij een duidelijk signaal van de raad van zijn kwaliteiten.

MW. Hofland bedankte allen en overhandigde de afscheid nemende  wethouders een glasobject waarin het oude raadhuis van Zwijndrecht is gelaserd .
De wethouders namen afscheid van de raad. Arie Dost had daarvoor sfeerbeelden meegenomen in de vorm van foto s die hij dit weekeinde geschoten had. Het waren vooral foto s van de oevers van Dordrecht. De burgemeester vroeg aan Dhr. Dost of hij wel de goede plaatjes had geschoten? Dhr. Dost antwoordde dat dit in de toekomst wel goed zou komen.


Peter van Steekelenburg bedankte de raad, de ambtenaren en Zwijndrecht. Hij benoemde de raad  als kritisch, eigenwijs en volgzaam. Met veel plezier heeft hij zich in Zwijndrecht zijn werk gedaan. Na 16 jaar wethouder in Roosendaal en Wouw zijn dit zijn laatste jaren als wethouder en gaat hij met zijn vrouw  beginnen aan een leven met hun kinderen en kleinkinderen. Hij wenste Zwijndrecht sterkte in de komende vier barre jaren met alle bezuinigingen die er aan komen. Zwijndrecht blijft in mijn gedachten en ik blijf mij een Zwijndrechtenaar voelen.

Ronald van der Horst probeerde zijn afscheid kort te houden met in het achterhoofd dat alle wachtenden voor de installatie van de nieuwe wethouders net als zijn vrouw destijds zaten te wachten, zei het toen nog op een hard houten bankje. Net als zijn collega s bedankte hij iedereen. Hij gaf aan veel geleerd te hebben, ook dat boos worden niet professioneel is. De ups en downs die hij had meegemaakt  zoals wijkgericht werken of Drechtwerk  horen bij het werk.

Hij vroeg zich nog wel af of de kiezer gelijk had en of deze zich niet had laten leiden door landelijke zaken. Hij vond wel dat ze een beetje gelijk hadden en vond het jammer dat er meer desinteresse was voor de politiek. Het was hem duidelijk, wees duidelijk naar de burger.

Burgemeester Scholten gaf aan dat hij bij het officiële afscheid de wethouders zou toespreken.
Hij gaf tevens aan dat Ronald terug zou gaan naar de politie en Peter van zijn pensioen zal gaan genieten en dat Arie misschien wel gaat verhuizen naar een bosrijk gebied, wat als voormalig wethouder bomenzagen bijzonder is, maar tot die tijd gaat hij eerst naar Amerika  waar een camper gehuurd wordt om daar rond te trekken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.