Cultuurnota positief ontvangen

21 april 2010

ZWIJNDRECHT - De cultuurnota van de gemeente Zwijndrecht is als een van de laatste stukken van het oude college besproken in de gemeenteraad. Lang heeft men daar op een cultuurnota zitten broeden. Als basis is de  cultuurnota van  HIAmbacht gebruikt. De raad stelde  de cultuurvisie, doelstellingen en uitgangspunten vast. 

Er waren twee mensen die wilde inspreken. Een van de mensen  Mw. Van de Hoek van de vrienden van het Beeldenpark Drechtsteden had zich echter te laat gemeld. Wie zich wel tijdig had gemeld was Abel Wisman. Abel is voorzitter van het wijkplatform Walburg wat vorig jaar gekomen is met het initiatief voor het Noordparkfestival. Hij sprak nu in namens de opgerichte stichting voor het festival.

Het werd toen gepresenteerd als wijkfestival maar had al snel een breder karakter door de plek Het Beeldenpark is geen wijkvoorziening en de vele koren en andere artiesten kwamen uit Zwijndrecht  of elders vandaan. Forta was de hoofdsponsor en dat is dit jaar ook weer het geval. Het probleem waar de voor het festival opgerichte stichting nu tegen aanloopt is het vinden van sponsors.

Een eenmalige subsidie legde Abel Wisman de carrousel van de gemeenteraad voor is te weinig om het gat van 6500 euro te dichten. In zijn betoog gaf hij al aan dat het Noordparkfestival eigenlijk een cultuurfestival is en dat het initiatief aansluit bij het voorstel uit de cultuurnota om een jaarlijks festival te organiseren.

Binnen de carrousel heerste wel de opvatting dat er door de wethouder, ambtenaren, eens gekeken moet worden of dit initiatief een haalbare opstap is naar het gewenste jaarlijks festival wat in de nota staat beschreven.

De cultuurnota wordt in de raad besproken omdat er een amendering is aangekondigd op het gebied van creativiteit door Dhr. Van den Berg en er aansluitend een initiatief komt van Dhr. Moorman voor de instelling van een kunst en cultuurcommissie die als een soort netwerkorganisatie zal gaan functioneren.

Voor het overgrote deel is de raad tevreden over de denkrichting zoals die nu is ingeslagen  alleen het loslaten van de subsidieregels werd niet breed ondersteunt daarvoor verwijst men terug naar het subsidiebeleid wat in de komende raadsperiode terug komt op de agenda.
voor het noordparkfestival is het nu afwachten wat er voor oplossing gevonden wordt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.