Behandeling Burap en perspectiefnota niet laatste raadsvergadering.

28 juni 2010

ZWIJNDRECHT -De behandeling van de Burap en perspectief nota was niet de laatste raadsvergadering van voor de vakantie. Aanstaande Woensdag, geheel afwijkend, is er nog een extra raadsvergadering vanaf 20.00 uur.
De perspectief nota geeft richting aan waarin het college vraagt aan politieke partijen of dit de goede denkrichting is op weg naar de begroting.

Vanaf twee uur lazen de meeste politieke partijen hun beschouwing voor vanaf papier. De meest partijen waren woordelijk te volgen en men kon meelezen op het scherm in de raadzaal. Alleen ABZ doet niet mee aan de voorleeswedstrijd. Fred Loos maakte daarnaast ook bewust de keuzevoor het spreekgestoelte waarbij het college en de raad aan kon kijken. In zijn betoog had hij nadrukkelijk oog voor de OZB heffing. Hij gaf aan dat er geen sprake kon zijn van een verhoging tenzij zeer nadrukkelijk gemotiveerd en zo ook bij de kosten van rioolwerk, heldere prestatieafspraken dus anders geen lastenverhoging voor de burger.

Ook Henk Pasveer van de CuSGP koos voor dezelfde spreekplek en las niet woordelijk zijn bijdrage voor. Voor Chris Moorman die de griffier ondersteunde was dat lastig. Hij zorgde bij alle bijdragen dat de teksten  met de spreker meedraaiden. Wil Hofland verving de burgemeester en om haar eigen bijdrage mogelijk te maken droeg zij even haar taak over aan de griffier.


De partijen waren het redelijk met de koers van het college eens. Het raadsprogramma was redelijk goed vertaald in de perspectiefnota.
In de tweede termijn waren er moties van het CDA over de tien procent bezuinigingen die voorgesteld werden. De motie werd ingetrokken omdat er geen meerderheid te vinden was en omdat de uitvoering van de bezuinigingen nog besproken moesten worden met de organisaties.

Groenlinks had een tweetal moties waarbij zij onderzocht wilden hebben of  en hoog BTW tarief toegekend konden worden aan de afvalstoffen en rioolheffing. Alleen PvdA en GroenLinks waren voor. ABZ er Fred Loos gaf nog eens extra aan dat dit een lastenverhoging voor de burger en dat kan toch niet de bedoeling zijn want dan zijn de zwakkeren in de samenleving daar de dupe van, het college wilde dat wel onderzoeken maar de raad niet. Ook ontstond er een discussie over een andere motie van GroenLinks over welke mensen wel en niet welkom zouden zijn in Zwijndrecht. Uiteindelijk besloten zij de motie in te trekken.


Verder werd er een amendement ingebracht door CuSGP en ABZ ober de inhuur externen  na een kleine wijziging op advies van burgemeester Antoin Scholten – die na de eerste sessie was gearriveerd -  werd de amendering overgenomen. Over de sluiting van de servicewinkel in Heerjansdam ontstond ook een flinke discussie. Omdat dit als agendapunt nog niet besproken was stuitte dat een aantal politici tegen de borst om daarover een besluit te nemen.


Afgesproken werd dit agendapunt in de laatste raad voor het reces te bespreken net zoals de Rechtsvorm van Drechtwerk na het agendapunt Drechtsteden waarvoor Dhr Brok langs gaat komen op de Woensdag 30 juni.
Uiteindelijk was er met een aantal stemverklaringen alleen de Fractie van D66 die tegenstemde; vanwege de verborgen besluiten die er niet in stonden. Het leverde wel enige hilariteit op.
Het agendapunt Jaarverantwoording leverde geen tegenstemmers op. Wie alle bijdragen wil lezen moet even de gemeentelijke website raadplegen.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.