gemeenteraad in de slag met Koninginneweg

28 oktober 2010

ZWIJNDRECHT -De gemeenteraad discussieert tegenwoordig niet meer in de gemeenteraadsvergadering. Dat doet men tegenwoordig in de carrousel en daar was deze week een aardig moment van discussie die toch veel met de toekomst van Zwijndrecht te maken heeft.

De begroting is natuurlijk een product dat toekomst bepalend is maar over de kosten van lijkbezorging en andere belastingen ging de discussie niet net zo min als over de begroting. Men kon daarover verhelderende vragen stellen. Dat op zich was wel nieuw omdat fracties dat voorheen schriftelijk deden. Hiermee kan iedere fractie maar ook de burger horen wat de vragen van de fractie zijn waarop direct geantwoord moet worden. “Moet je die ambtenaren zien werken was een opmerking buiten de vergadering om’.


De echte discussie over de toekomst van Zwijndrecht vond plaats in de raadszaal waar het agendapunt Koninginneweg op de agenda van de carrousel stond.  De Koninginneweg moet weer een uitstraling krijgen van een groene laan waarbij de entree van Zwijndrecht er weer mooi gaat uitzien met  koopwoningen uit het duurdere segment. Deze worden gebouwd door woningbouwcorporatie Forta die haar goedkope huurwoningen daar gaat slopen. Ook de Passage  wil gaan verbouwen en hebben daarvoor een schitterend plan ingediend zoals Ad van Wingerden, vijftig procent eigenaar, dat aangeeft. Naast de Passage zou het Koningshof moeten komen. Koopappartementen ook weer gebouwd door Forta.


De provincie heeft subsidie gegeven voor de aanleg van een busbaan die past in het concept van de HOV-D, een snelle busbaan door de Drechtsteden. De subsidie bedraagt meer dan 20 miljoen euro en  behelsd een extra doorgang voor het verkeer onder het spoor door naast het station en een dubbele busbaan tussen Passage en station. Forta sloopt naast de woningen aan de Koninginneweg ook haar flat die daar staan inclusief de flats in het achterliggende gebied van de Passage. Om tot de ruimte te komen voor de dubbele busbaan zou Forta met de gemeente tot een grondruil komen opdat de bus vrij baan kan krijgen om in de spits door te kunnen rijden.

Al deze details vormen al geruime tijd een punt van discussie in Zwijndrecht. Huurders zijn al een kant gedwongen verhuisd  en daar worden nu tijdelijk buitenlandse werknemers in gehuisvest. De discussie in de carrousel ging over alle details van het plan. Je zou soms denken dat partijen tegen het plan zijn maar blijken dan toch voor te zijn. Voor ABZ is het duidelijk dat zij het belachelijk vinden om hieraan zoveel belasting geld aan te ebsteden voor zo weinig. Geen mensen in een bus en dan wel een flinke lap asfalt alleen vanwege de subsidie van de provincie.

Het CDA leek  ook tegen het plan maar vind het zonde om de subsidie te laten lopen. Men ziet het als iets wat gratis wordt gedaan ook al is het provinciaal geld dat ook door de burger is opgebracht. De hoogte van het Koningshof is iets waar de CuSGP tegen aan hikt net als het aantal busbanen en dat laatste geldt ook voor d VVD. Het aantal gebruikers van de bus is ook een breekpunt. Uit de getallen klinkt een mooi getal maar de praktijk komt neer op veel lege bussen en of een enkeling in de bus aldus ABZ. Wie er gelijk krijgt zal nog blijken in het vervolg op de hele discussie.

Als het plan doorgaat moet het verkeer grotendeels over de Ringdijk gaan rijden. De fietsers mogen dan niet meer op de dijk rijden en zullen langs de onderdijkserijweg  moeten gaan fietsen. Dat dit dan geen doorgaande route is maar een slalom route is schijnbaar geen punt. Duidelijk is dat het een planperiode van tien jaar is die men voor ogen heeft. In eerdere plannen voor de busbaan was de rotonde bij de Passage nooit ingetekend. Die is er tien jaar geleden neergelegd net als de rest van de Koninginneweg tussen Walburg en station. Het vreemde is dat toen het riool vervangen is, de weg veiliger is gemaakt, het fietspad is uitgevoerd in rood fietsvriendelijk asfalt en de dubbele bomenrij aan twee zijden is weggehaald.

Die bomen moeten nu dus weer terugkomen en de kosten die tien jaar geleden zijn gemaakt moeten nog worden afgeschreven. Daar schijnt het college allemaal niet aan te tillen. De bewoners uit de huurwoningen die nog mogen blijven wonen zullen dus gaan meemaken dat de weg voor een derde keer van profiel wisselt. Sommige bewoners begrijpen niks meer van de politiek.


In dezelfde carrousel was na het agendapunt Koninginneweg het parkeren aan de beurt. Voor ABZ was het een vreemde gewaarwording dat de cijfers veranderd waren in een paar jaar. ABZ die het betaald parkeren wil afschaffen had een initiatiefvoorstel gelanceerd in de vorige raadsperiode. Toen moest men nog 600.000 euro als dekking vinden terwijl er nu uit de cijfers blijkt dat de gemeente een miljoen verdient aan betaald parkeren.

Een miljoen dekken is niet zomaar meer te doen maar omdat de meerderheid van de raad destijds niet instemde met het voorstel werd dat niet uitgevoerd. Nu lagen er drie keuzes voor waaruit de raad kon kiezen. Dat de raad kan kiezen uit drie voorstellen is goed omdat dit de bedoeling is binnen het nieuwe systeem wat van toepassing is in het nieuwe duale raadssysteem. Voor de tegenstanders van betaald parkeren blijft het kiezen uit de minst slechte keuze. Het beste systeem blijft mensen alleen te laten betalen voor de tijd dat men heeft geparkeerd. Daarin past dan het voorstel van de PvdA met slagbomen bij Walburg. Dat werd en wordt altijd betoogt door ambtenaren werkt slecht voor vrachtwagens maar is wel klantvriendelijk.


Ook nu is het afwachten of de raad met een meerderheid tot een keuze gaat komen. De twee uur die de raad voor de carrousel nodig had staat in schril contrast met de raad zelf die in twintig minuten afgelopen was.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.