Politie waarschuwt voor nep collecte voor Unicef

29 november 2010 door Ad van Herk

ZWIJNDRECHT - De politie waarschuwt voor collectes aan de deur voor Unicef. Wie een collectant aan de deur heeft die zegt voor Unicef geld in te zamelen, heeft hoogstwaarschijnlijk met een oplichter te maken. Unicef collecteert namelijk niet voor contant geld aan de deur.
Rond 22 november werd bij een inwoonster van Zwijndrecht door een onbekende vrouw aangebeld die zei te collecteren voor Unicef. De vrouw had geen collectebus bij zich en vroeg het slachtoffer het geld ‘gewoon’ aan haar te geven. De Zwijndrechtse vertrouwde het niet, gaf niets en stuurde de nep-collectant weg. Voor zover bekend is deze inwoonster het enige slachtoffer van deze poging tot oplichting, maar het is niet uit te sluiten dat meerdere mensen op deze manier benaderd zijn.
Iedere volwassene dient zich in Nederland te kunnen legitimeren. Wie een collectant aan de deur krijgt, mag gerust naar een identiteitsbewijs vragen. Een echte collectant zal er geen probleem mee hebben om zijn/haar identiteitsbewijs te laten zien. Ook moet een collectant een gemeentelijke vergunning kunnen laten zien. Als de man of vrouw aan de deur één of beide documenten niet kan tonen, wordt geadviseerd geen geld te geven en de politie te bellen.
Unicef benadrukt dat zij nooit huis-aan-huis voor contant geld collecteert en betreurt het dat haar goede naam voor deze praktijken wordt gebruikt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.