December raad weer laat

18 december 2010

ZWIJNDRECHT -De gemeenteraad Zwijndrecht houdt zich voor de tweede keer niet aan zijn eigen afspraken. Afgesproken is dat zij tot elf uur vergaderen en dan stoppen om op de donderdag verder te gaan of in een volgende gemeenteraad. Voor deze agenda was het vooral het aantal amenderingen -vijf stuks- en een motie. Terwijl op een voorstel van ABZ er zelfs een agendapunt werd afgevoerd lukte het de raad zonder morren het tot half twaalf te vergaderen.

Het agendapunt DRIS was al besproken in de carrousel, kosten dertigduizend euro per jaar, waren niet afgedekt. De motie ingediend door D66 ging in op het agendapunt Burap en stelde dat bedragen van 25.000 of bedragen van 5% boven het budget aan de raad te melden in de eerstvolgende raadsvergadering. Miranda de Vries gaf aan dat zij sowieso daar al regels voor had en druk bezig was met dit gegeven. D66 trok daarop zijn motie weer in.

ABZ  had bij de burap ( bestuursrapportage) een amendement ingediend waarin zij aangaven zich niet te kunnen vinden met de 10 % rioolbelastingverhoging. Bij de begroting hadden ze hun eigen wethouder Mirck nog het voordeel van de twijfel gegeven. Maar nu bij de burap bleek dat het gestelde doel zeker niet gehaald zou worden was ABZ heel resoluut, het niet halen van het gestelde doel lijdt dus tot het niet halen van de belastingverhoging bij de burger. De amendering haalde het niet .

Een vergelijkbare amendering was er van de CuSGP. Deze had ook nog een motie over de trouwinformatiedag. De op 13 februari gehouden trouwinformatiedag was een groot succes en de gemeenteraad wil dat deze in 2011 nogmaals wordt gehouden en was bereid daarvoor het college de opdracht te geven daar 2000 euro voor te reserveren. Als de gehele raad dat wil dan moet het college dat wel uitvoeren.

Ook bij de verordening rioolheffing was er weer een amendering. Die verwees naar een motie aangenomen in 2009 waarin was opgenomen dat de kosten van rioolheffing met 10 % extra zullen stijgen indien de daarvoor dat jaar gevraagde investering ook is uitgevoerd. Omdat tijdens de behandeling van de begroting nog niet duidelijk was dat het aantal kilometers niet gehaald zou worden kwam ABZ met de amendering.  Het was en bleef dus een voortdurend getouwtrek rondom de realisatie van het aantal meters gerealiseerd riool versus het aantal opcenten die opgelegd wordt aan de burger. Bij het agendapunt hondenbelasting kwam het CDA onverwacht met een amendement ingediend door Mevrouw Iekje Berg ook dit amendement haalde het niet.


In het vragen half uurtje stelde ABZ nog vragen over de vergoeding voor de jeugd voor het ophalen van kerstbomen en vuurwerk. Het leek er op dat de beloning zou verdwijnen vandaar dat Fred Loos de vraag stelde. Hij had van tevoren al hierover gecommuniceerd met het college en had al diverse alternatieven klaar om de beloning te handhaven. Gelukkig voor hem kwam vanuit het college de toezegging dat de vergoeding en daarmee het rommel opruimen op straat beloond bleef.

De PvdA stelde vragen over de Burgemeester Jansenlaan en de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers. Met een aantal foto s werd dat ondersteunt. De wethouder Mirck zou er ter plaatse gaan kijken. Ook CuSGP sloot aan op deze vraag met de opmerking dat de haakse bocht voor fietsers bij winkelcentrum Noord gemaakt moet worden.

Groenlinks stelde nog vragen over de beantwoording van vragen aan de wijkplatforms. De wijkplatforms vinden dat ze onheus behandeld worden en geen antwoord krijgen op hun vragen. Wethouder Vissers was van mening dat er wel antwoord gegeven was. Groenlinks was het er niet mee eens en aan de klichaamstaal van de wijkplatform vertegenwoordigers te merken zij ook niet.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.