Persverklaring burgemeester Antoin Scholten over brand goederentrein Kijfhoek

15 januari 2011
Persverklaring burgemeester Antoin Scholten over brand goederentrein Kijfhoek

ZWIJNDRECHT - Geachte aanwezigen,

Gisterenavond rond tien over half tien is onze regio opnieuw opgeschrikt door een flinke brand op rangeerterrein Kijfhoek. Twee wagons stonden in brand, waaronder één gevuld met ethanol (een zeer brandbare alcoholvariant). Om 10 uur vanmorgen heeft de brandweer het sein brand meester gegeven. Het spoor, voor personenvervoer, de A16 en alle andere wegen waren toen alweer enige vrij tijd gegeven en de mensen die tijdelijk geëvacueerd waren, konden rond 8 uur hun huizen weer opzoeken. De brandweer is nu aan het afronden en bezig om het gebied goed en veilig achter te laten.

Ik wil allereerst, mede namens mijn collega’s Jonker en Attema van Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk mijn dank uitspreken. Wij hebben vannacht een grote betrokkenheid, welwillendheid en solidariteit onder de bewoners uit 33 woningen en bij de opvanglocaties ervaren. Zoals bekend hebben we uit voorzorg geëvacueerd. Wij beseffen dat dit een enorme impact is voor mensen die midden in de nacht hun vertrouwde omgeving moesten verlaten. De evacuatie ging op een heel prettige en positieve manier. Wij willen alle mensen danken voor het getoonde begrip.

Grote dank gaat ook uit naar theater Festino en hotel ARA voor het beschikbaar stellen van hun locaties om de geëvacueerde mensen op te vangen. Bijzondere dank tot slot voor bejaardencentrum de Lindonk voor het meteen beschikbaar stellen van broodjes. Deze getoonde solidariteit maakt een ingrijpende gebeurtenis als een evacuatie voor iedereen draaglijker.

Met het woord opnieuw refereerde ik aan het begin van mijn verhaal al aan die andere brand. Want hoewel de brand in Moerdijk niet in onze veiligheidsregio was, hebben we zeker nog te maken met de gevolgen van die brand. Brandweer, politie, gemeente en actiecentra zijn volop actief geweest en zijn dit op kleinere schaal nog steeds.

Nog nauwelijks bekomen van de brand in Moerdijk is dus wederom een groot beroep gedaan op onze hulpdiensten. Voor ik u meeneem in het hoe en wat rond de brand wil ik ook mijn dank uitspreken aan de brandweermensen, politiemensen, collega’s van de gemeenten, het Servicecentrum Drechtsteden, de Omgevingsdienst  en de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en overige partijen die direct en alert hebben gereageerd op deze brand, waardoor een groter incident is voorkomen.

Ik neem u nu graag nog  even mee terug naar het begin van de brand en hoe de afgelopen nacht en ochtend is gewerkt om deze te bestrijden en erger te voorkomen.

Op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht is gisterenavond omstreeks tien over half tien een flinke brand uitgebroken in een trein met ketelwagons. Een wagon geladen met ethanol (puur alcohol) en een wagon met staal stonden in brand. De eerste inzet van de brandweer was er direct op gericht om overslag van de brand naar andere wagons te voorkomen.

Gezien de ernst van de situatie en de plek (Kijfhoek) is snel opgeschaald tot op het niveau waarop ook de gemeente betrokken raakt bij het incident. We hebben er snel en bewust voor gekozen om direct actief te communiceren via onder andere sms-alerts, twitter, onze website, de media en een publieksnummer. RTV Rijnmond is meteen ingeschakeld als rampenzender en de omroep heeft ons op een zeer positieve manier bijgestaan door directe verslaggeving en het laten meelopen van een tickertape met de laatste informatie.

Tot een uur geleden hadden we bijna 800 volgers op twitter. Veel berichten zijn geretweet en direct door media opgepikt voor hun berichtgeving. Het contact met de media was veelvuldig en direct. De samenwerking met RTV Rijnmond was opnieuw van hoge kwaliteit en intensiteit.

De inhoud van de wagons was snel duidelijk. Ethanol verbrandt schoon. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest. Uiteraard zijn wel continu metingen gedaan door de brandweer. Daarbij zijn op geen enkel moment gevaarlijke stoffen gemeten.

Met het oog op de veiligheid zijn ook de A16 en het spoor afgesloten geweest en is later besloten tot evacuatie. De wegen zijn overigens afgesloten geweest omdat het enorme vuur het verkeer kon afleiden. We hebben een aantal wagons in de omgeving van de brandende wagons weggeduwd. Dat heeft bijgedragen tot vermindering van het risico. Later op de ochtend konden bewoners weer terug naar hun huizen en zijn de wegen en het spoor vrijgegeven voor personenvervoer. Rond 10 uur is het sein brand meester gegeven. De wagon is inmiddels gecontroleerd uitgebrand.

Vandaag nog bezorgen wij een brief bij alle bewoners die geëvacueerd waren. We hadden vannacht een apart publieksnummer geopend. Inmiddels is ons vaste telefoonnummer 14078 in het weekend dag en nacht bereikbaar voor vragen over de brand.

Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niets bekend. Dit wordt uiteraard nauw onderzocht. Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in.

De gemeente Zwijndrecht en Prorail zijn betrokken in een aanwijsprocedure voor een bedrijfsbrandweer op Kijfhoek. In september 2010 is Prorail daar formeel voor aangewezen. In het besluit is bepaald dat er per 1 januari 2012 een bedrijfsbrandweereenheid moet zijn. Prorail heeft formeel bezwaar gemaakt tegen deze aanwijzing, afgelopen donderdag heeft daar een hoorzitting voor plaats gevonden. Gemeente en Prorail gaan op korte termijn bezien of het incident van vannacht reden is om sneller stappen te maken op het gebied van de bedrijfsbrandweer. Ik ben van mening dat Prorail haar bezwaar tegen de achtergrond van de recente gebeurtenissen moet intrekken.

Ik ben er dankbaar voor dat we dit incident hebben kunnen controleren. Het geeft maar weer eens aan dat we in Zwijndrecht met gevaren te maken hebben. We liggen op een knooppunt van spoor, snelweg en water. Niet voor niets zijn we de afgelopen jaren druk bezig geweest met externe veiligheid.

Ik dank u voor uw aandacht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.