Brand Kijfhoek wat gebeurt er nu verder

04 februari 2011 door Ad van Herk
Brand Kijfhoek wat gebeurt er nu verder

ZWIJNDRECHT - Op vrijdagavond 14 januari 2011 werden we opgeschrikt door een grote brand op rangeerterrein Kijfhoek. Een treinwagon met ethanol (puur alcohol) heeft urenlang in brand gestaan. Vanwege het explosiegevaar van de lege LPG-trein die dicht in de buurt van de brand stond, zijn omwonenden geëvacueerd.

We hebben veel geluk gehad. De brandende wagon bevatte, zo bleek na verkenning door de brandweer, geen giftige stoffen. Gelukkig konden de hulpdiensten voorkomen dat de brand oversloeg naar andere wagons, waaronder LPG-wagons. Deze hadden kunnen ontploffen met alle gevolgen vandien.


Bedrijfsbrandweer belangrijk
Het is wel erg duidelijk geworden dat de veiligheid op en rondom Kijfhoek van groot belang is, maar ook kwetsbaar. Al vanaf 2009 kaart burgemeester Antoin Scholten het belang aan van een bedrijfsbrandweer op Kijfhoek. Een bedrijfsbrandweer heeft namelijk zeer specifieke kennis en materieel om incidenten op Kijfhoek sneller te bestrijden dan de gewone brandweer. Dit incident bevestigt nog maar eens de noodzaak. De burgemeester heeft daarom een dringende oproep gedaan aan ProRail (beheerder van het spoor) en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om gezamenlijk alle energie te steken in een bedrijfsbrandweer op Kijfhoek.


Juiste informatie cruciaal
De gemeente is geschrokken van het bericht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat dat documenten niet goed op orde zijn. Informatie over wat er precies in wagons zit, is cruciaal in de bestrijding van een incident. Verkeerde informatie kan leiden tot verkeerde besluiten en acties en kan daarmee fataal zijn voor inwoners en de hulpverleners. De gemeente dringt er bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat op aan dat deze zaak voortvarend en stevig wordt opgepakt. Veiligheid op een complex terrein als Kijfhoek vraagt dat alle partijen hun verantwoordelijkheden weten en nemen.


Hoe gaat het verder?
De gemeente heeft in september vorig jaar de procedure in gang gezet om door ProRail een bedrijfsbrandweer te laten inrichten, daarvoor heeft zij een zogenaamd “aanwijsbesluit” genomen. ProRail heeft hier formeel bezwaar tegen maakt. De gemeente verweert zich hiertegen. Om het college te steunen heeft de gemeenteraad op 25 januari jl. unaniem een motie aangenomen waarin zij het college vraagt alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat ProRail op 1 januari 2012 de bedrijfsbrandweer daadwerkelijk realiseert.

Naast deze formele procedure worden op de achtergrond door ProRail, in overleg met de gemeente, de voorbereidingen getroffen om de daadwerkelijke invulling van de bedrijfsbrandweer zo effectief mogelijk vorm te geven.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.